Monday, March 14, 2011

kata cinta lalala

tadi singgah blog nor mummyshafie , terbaca nukilan rasa dari nor.. antara kata2nya spt dibawah.. terpaksa type balik haha nor tak kasi kita copy paste right click :P

``cintaila seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya, dan jangan pernah mencintai seseorang dengan kelebihannya, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya``


penuh makna kata2 ni kan.. sentap tau baca..

ermm bukankah dalam mencari pasangan hidup kita mesti mencari yg perfect.. yg betul2 mengikut pilihan hati kita.. skang ni kan.. kalau korang nak tahu..saya taktau mana yg baik...mana yg buruk utk saya ... saya pernah ada seseorang yg menyayangi diri saya seikhlasnya tapi disebabkan ada ciri2 dalam diri dia yg tak menepati kehendak saya maka saya tinggalkannya.. salah ke apa yg saya buat tuh?

bila kita dah melalui kegagalan dalam rumahtangga..kita akan jadi fobia utk bercinta kali kedua.. kita jadi lebih berhati2.. kadang2 dapat org yg baik tapi kita pula yg tak berkenan.. dapat yg jahat ..kita berkenan giler2.. sudahnya macam mana.. payah tau.. confuse sgt2.. dan kata2 nor diatas tu betul2 buat saya tersentap... adakah saya tersalah buat pilihan sebelum nih???

thanx nor for sharing...


sigh

27 comments:

Daddy Ziyyad said...

rasanya ramai yg cintakan insan lain atas dasar KELEBIHAN...

-lebih cantik
-lebih anggun
-lebih kaya
-lebih berdarjat

Tapi satu yg pasti, kita mesti pilih wanita/lelaki yang ada KELEBIHAN ini:

-Lebih takwa/imannya.

Kaseh said...

daddyziyyad : thanx sgt...kaseh pegang kata2 itu... mmg itu yg sebaik2nya...

bujal X said...

saya cinta kerana aset.jujur.

baik,sopan santun,bla bla bla bla tu aset la kan? kan?

Kaseh said...

Bujal : yaa betol la tuh... tu salah satu aset penting..

kakcik said...

Kita tidak akan tahu sedalam mana sebatang sungai andai kita tidak mengharunginya. Tetapi sanggupkah kita lemas tenggelam atau dihanyutkan air yang deras andai kita tidak pandai berenang dan tidak juga punya alat keselamatan?...

Fikirkanlah kesan dan akibat yang mungkin ditempuhi andai kita ingin mengambil tindakan terhadap sesuatu perkara yang kita tahu risikonya setinggi mana.

Semoga Kaseh sentiasa positif dalam mengharungi sungai kehidupan ini.

eyna azmi said...

yes betol tu ...cintai seseorang kerana kekurangan nye ...

insyaalah pas nie kaseh akan jumpa jodoh yang lebih baik ..amin

atty's said...

betui kata2 ayat kat atas..

mencuba dan terus mencuba..insyallah kita akan temui kebahagian..

Kaseh said...

kakcik : mendalam kata2 kakcik tuh..tapi penuh maksud..kaseh faham kak..insyaALLAH...

Kaseh said...

eyna : insyaALLAH..aminnn

Kaseh said...

kak atty : insyaALLAH kak..tapi..masih ada ruang utk kaseh lagi kah?

~mrs azmi~ said...

bukan tersalah pilih.. cuma jodoh tu tak panjang.. hanya DIA yang tau apa yang terbaik untuk kita..

Kaseh said...

MrsAzmi : kaseh sntiasa ingat dlm hati..segala2 yg berlaku adalah ketentuanNYA...kena redha kan..

ratusiput said...

kalau skang apa yg ade dpn mata tu bukan pilihan kite atau pun kite takble teruskan bersama org tu...itu maknya Allah dh tentukan yg lebih baik utk kite.skang ni dia bg kite buat keputusan camtu sebab dia tau apa yg jd skang bukan yg terbaik utk kite.jgn sesekali menyesal sebaliknye kena trus pandang kehadapan...berkahwnin ni sebenarnya tak semudah yg kite sangkakan...yela bukan nk hidup sebulan dua kan...

Dee said...

kaseh..dee rasalah kan..dr pengalaman sendiri..lebih baik org tu mencintai kita sepenuh hatinya..bukan kita yg terover mencintai dia..insyaallah..pjg jodohnya..hati kita sentiasa dijaga, dibelai..moga ketemu jodoh yg baik ye..

rasp said...

apa yang telah terjadi...
semuanya qada & qadar...
ada hikmahNya...
learn from our mistakes...
insyaAllah we'll be a better person..
and insyaAllah you'll meet the right person too..

mummysyafie said...

sebenarnya itu bukan nukilan nor kaseh..itu nor jumpa kat bawah video klip tu di youtube..so nor share ngan readers

Fiza Z. Abidin said...

kak kaseh...mungkin kata2 tu ada maksud tersirat, maksud nya mungkin kita jgn terlalu mencarik kesempurnaan pd seseorg tu sb manusia xlari dr buat silap & xboleh perfect segalanya..

dan maksud yg lain pulak mungkin, kita jgn terlalu meletakkan harapan tlalu tinggi pd seseorg, kelak bila dh lama hidup bersama/bercinta lama..kita rasa frust pulak.

bg fiza..insy'allah, one fine day kak kaseh akan jumpa yg terbaik :)

maira said...

erm...persoalan yang agak serius kan..

sebagai wanita, memang kalau boleh kita nak yang memenuhi kriteria yang kita nak.. hakikatnya x der manusia yg perfect.. pada maira, tanyalah hati.. selami hati sendiri...insya allah, akan temui jawapannya..

dalam perhubungan perlu ada tolak ansur.. percayalah, kalau kita memang cintakan seseorang dengan ikhlas, pasti kita boleh terima kekurangannya.. tapi kalau tiada cinta yamg ikhlas, mcm mana sempurna pun, pasti ada saja yang tak kena dimata kita.. betul x?

Kaseh said...

Ratusiput: thanx dear...meaningful sgt...

Kaseh said...

Dee : tu yg menghantui kaseh skang ni.. bila jmpa org yg sygkan kaseh sgt2..tapi kaseh tak terma dia.. :(

Kaseh said...

Rasp : insyaALLAH..mudah2an kan dear...

Kaseh said...

mummyshafie : thanx nor for sharing..kaseh suka ayat2 tu.

Kaseh said...

FIza : insyaALLAH thanx dear.... :)

Kaseh said...

maira : ermm maira seolah2 tahu apa yg tersirat dalam hati kaseh nih.. lahaii...

sekamar rindu said...

Salam kak kaseh,


CINTA.. wp hanya 5 patah ayat saja, tapi pengertian dan definisinya cukup luas..

cinta adalah suatu yang abstark untuk dibicarakan sangat sukar memahaminya..kadang2..dan mungkin akan menjadi kontrovesi untuk diperdebatkan..

dalam cinta ada pengorbanan, dan dalam pengorbanan perlu redha pada yang Maha Esa..kadang2 bercinta tak semestinya bersatu..perlu faham fikh cinta.

kadang2 Cinta juga menjadi musuh bagi sesetengah manusia.Ada yang menjadikan cinta sebagai teman akrab yang paling abadi dan ada yang menganggapnya satu dongengan yang tiada erti.Cinta jenis ini cinta yang disukai dan dibenci

Memang cinta tiada definasi.

Ia ditakdirkan menjadi kata tanpa benda.Tak terlihat tapi terasa.
Itu kata pujangga cinta yang punya jiwa halus untuk dimengerti.

Cinta juga kadang2 rumit..Kita tidak perlukan definasi cinta dan tidak perlu penjelasan tentangnya sepertimana kita tidak perlu penjelasan keterikan mentari untuk kita merasakan teriknya. Kita hanya perlu tahu cara kerjanya...itulah cinta..

Cinta juga mengajar kita erti sebuah kecewa dan redha..saya pernah bertunang dan berapa hari sebelum diijabkabul, tunang saya pergi dalam kemalangan jalan raya.. terima saja ketentuan Tuhan..jodoh, ajal maut bukan kita yang tentukan..

kak, keruntuhan rumahtangga bukanlah penamat kehidupan kita..kita harus cekal dan tabah, menempuh hari2 yg bakal mendatang..


moga Allah memberi rahmat pada kak..


sr

mama iris said...

prinsip ni la yg nurul pegang masa mula2 nak couple ngan encit azmi....nantikan cerita seterusnya entry My Love Story...hahahahhaha....geli mat mat mat!

Ati Masrif said...

indah sungguh kata-kata itu

tapi susah juga kalau tak ikhlas