Monday, March 7, 2011

Karangan si kakak...

minggu ni kakak ngan adik ada ujian peperiksaan penggal.. tapi masing2 takde risau menda pun.. sama je dok tgk kartun, suh belajar 10 kali menguap.. subject yg masuk exam cuma 4 jer.. English, BM, Math & Science... bila suh baca science..ntah apa yg dia baca..soal sikit dah gelabah.. adoila kakak... si amy ajar dorang math.. byk careless mistakes.. soklan lain jawab lain.. minggu ni tak dibenarkan main2 sgt..tapi tak sampai ati..bg jugak turun bawah main ngan kawan2..
semlm suh kakak belajar BM... bhgian pemahaman dan karangan yg dia tak pandai sgt pun..

so kitorg ada belikan buku latihan tambahan utk dia practise.. nak harap latihan dari cikgu dia haram.. belajar pun ntah apa2.. byk yg kami sendiri ajar dia..

bila suruh dia buat latihan karangan..muka monyok..apa nak jadik anak dara ni ntah.. bila dah siap sibuk nak tgk kartun.. so mlm tadi suruh dia buat karangan, cer korang tgk kat bawah..


soalan karangan : TULIS SEBUAH KARANGAN TENTANG PERISTIWA LUCU YANG TIDAK DAPAT KAMU LUPAKAN..

dan hasilnya ... tak nampak nati den type balik...




Pada suatu hari saya dan adik saya sedang menunggang basikal dihadapan

halaman rumah. Sedang saya berseronok bermain basikal tiba-tiba saya

terlanggar sebiji batu lalu saya terjatuh. Kemudian adik saya ketawakan saya.

Tidak lama kemudian adik saya pula terjatuh kerana asyik ketawakan saya.

Sekarang giliran saya pula ketawakan dia. Itulah peristiwa lucu yang tidak

dapat saya lupakan.



den taktau nak marah ke nak gelak.. tapi den gelak la jugakk..haha sebab ni kisah benar..agak2 cikgu terima tak cerita macam nih..

pastu suh si kakak buat satu lagi karangan.. kali ni tajuk dia kalau tak silap, `bagaimana menangani masalah disiplin dikalangan pelajar sekolah`...

masa dia tgh dok karang tuh mama g tgk...pastu mama gelak..dia suh kakak tunjuk kat saya..

kakak pun tunjuk la hasil karangan dia tuh, bila tgk ayat awal2 jek den dah naik angin... mana taknya.. nak citer pasal masalah disiplin dia pi mulakan dengan..

`pada suatu hari......`` adoiiila kakakk.... camne la nak ajar budak2 ni bg mahir buat karangan eik.. nati nak kena carik buku karangan la.. sadis sungguh...

21 comments:

mama iris said...

haahhaha....lawak gile baca...tp kene galakkan dia membaca je la kot....tu je yg terfikir cara terbaek nk bg diorg phm psl penulisan..

h4ni3 said...

hahahhaha
kelakar!

takyah la suh dia buat karangan tu lagi. sure dia boring.. apa kata...





suh dia buat blog! kompem dia akan rajin buat karangan! hehe

Daddy Ziyyad said...

Tipuuuu!!!
Terlanggar batu mana boleh jatuh beskal...~hahaha...

Cuba suruh dia buat karangan "saya sebuah bas" :P

Kaseh said...

mama_iris : hahah nurul..akak taktau nak ajor camne dah..pasni kena beli dewan pelajar suh dia baca hari2..

Kaseh said...

hanie : mmg muka terkulat2 kalau suh dia buat karangan..geram jek tau..mmg suh dia bukak blog..bg pandai sket buat karangan hahaha

Kaseh said...

daddyziyyad: wakakka tu la pasal..tapi tu kisah benar konon2 tu..ehh gud idea la..mlm kang nak suh dia buat karangan aku sebuah bas..hahha

Dee said...

kelakar gak..so, oklah tu..menepati soalan..boleh develop lagi tu kaseh..insyaallah..

gadisBunga said...

meh belajar karangan dengan cikgu gb meh! heheheh~

Lazyf said...

hahaha...

wiken nih nk skodeng karangan ank buah sy la plak...

huhuhu...

kakcik said...

Kakcik pernah belikan anak2 buku yang mengandungi ratusan karangan - tapi... ada mereka kisah. Suka hati je nak buat karangan ikut sesedap rasa. Kenapalah mereka tidak boleh mengarang sebaik mak mereka (ayat riak tak ingat..), ya? :(

sissyira said...

salam

ajar slow2..nanti boleh lah tu, nama pun budak3 kan..hehe

en_me said...

lenkali mak belikan kete, jgn soh nek basikal lagikk.. ehehe

mummysyafie said...

hahaha..kaseh, nor baca tergelak sendiri kat opis ni.

satu karangan yang mmg naive sangat. nor pun kalau ajar abang cepat benor muka dier monyok. sumtimes geram gak..

rasp said...

hahahahaha memang kelakar la sis..
sis, nak ajar budak2 nie kena byk sabar...
akak nie kan dolu2 masa anak2 akak kecik pun slalu gak gelak2 tengok hasil karangan dorang...
ada2 je yg nak gelikan hati nie...
tapi tu la kids, jujur...
so penulisan mereka sangatlah jujur gitu kan :D

atty's said...

Gelak kty baca hah..nasib baik maklong tak gelakkan dia..

kalau tak ada sambungan..
selepas itu maklong saya pula gelakkan kami ,dan tidak lama kemudian maklong kami pula yang jatuh , dan tertiba ucu pula datang, ucu pula yang terjatuh..hahahahhaa..sampai thn depan tak abis..

budak2 gitu ler kan..

Dinas Aldi said...

sweet karangan ni, menggambarkan jiwa simple seorang kanak2. tapi tak la sweet bila dah nak kena jawab exam nanti, sweet kat rumah jalah, kehkeh :D

Cerita Hidupku said...

ok apa...
kreatip!!!
mungkin ia nak buat gini...
.
'pada suatu hari... ada sekumpulan budak lelaki menghisap rokok ..'
Guru Disiplin pun menangkap mereka...

eyna azmi said...

hahahaha gelak dulu ,.,sakit perut den baca

ko nie tak leh jadi cikgu ..'bekeng' sangat

bekeng = garang

ieda said...

ekekekek sabo jerlahhh dikkk weiiii .. :))

Ati Masrif said...

tapikan ..
penulisan ni mmg susah..
kena antor gi tuisyen gitu..

sekamar rindu said...

salam...kak kaseh,

budak2 memang kretif...:)