Wednesday, March 23, 2011

Karipap Ikea Version Cik Kaseh :)

yeee jgn tak caya cik kaseh buat karipap ikea... hehehe.. okla terus terang saya bukanla seorang yg rajin memasak.. dan tak berapa pandai masak.. sebab tu kalau sekali sekala masak..agak jakun sket.. semua saya akan post dlm blog..haha org lain dah expert..saya baru nak terkial2 membuat..tetapiii.. dlm pada tak pandai dan malas tuh.. saya adalah seorg yg good in taste org jawa kata.. kira kalau masak tu konpim sedaps laaa wakakakak..sila muntah :P


okla malas menceceh.. semlm ptg2 hujan2 lapor tetiba teringin nak mkn karipap ikea.. giler jauh nak ke damansara semata2 nak dapatkan karipap ikea.. so sudahnya saya tanya member2 kat FB kalau ada sapa2 yg pandai buat karipap paling senang n sedaps.. tapi takde sapa jawab haha last2 saya gugel..n jmpa resepi simple n serius sedapppsss kat myresepi.. tapi lupa la nama kakak tuh..ssh nak bg credit dah..haishh..



balik umah singgah kedai beli tepung sebungkus ngan sardin besar 1 tin.. malas nak buat inti kentang..kita buat inti sardin... ni inti sardin yg dah siap dimasak. gigih aku sampai2 umah singsing lengan terus kedapur..lalala :P


bila dah start buat lambat..maka lambat la siapnya.. malam semlm sambil menguli sambil tgk kakak buat homework.. ..nampak tak telur rebus tuh.. yaaa katanya buat karipap ikea kanss.. :P


si adik dah fedap menunggu lama sangat maklong nak goreng karipap nih katanya.. dah lapar la tuh. ..proses mengisi telur dan inti serta mengelim karipap yg sgt leceh.... mmmg patut pun makcik cafe jual karipap kecik 40sen..bukan senang woo nak buat.. llalala.


akhirnya digorengg...


okeh den bukan nak ckp apa la kans.. tak kira la korang nak kata den perasan ke apa...haha tapi karipap den buat ni sedappppsssss.. tak tipuu.. resepi dia mmg besh la..kulit dia rapuh lembut...

even semlm ada goreng lebih..so ada balance sampai ke pagi tadi..masih lagi rapuh..tak lembik pun.. kena lak ngan inti sardin ngan telur rebus tuh.. perghhh gulung tikar la pasni penjual karipap ikea tuh... lalala

apa kata den bukak gerai karipap.. nama kedai `karipap kaseh` wakakakak... :P

okeh saya nak share resepi ni sbb menda yg sedap dan baik kena share ngan kawan2.. takleh makan sorang.. lalala..


Doh karipap sedapss simple :P

Bahan-bahan ( 20 -25 biji )


4 cawan tepung
3/4 cawan minyak-panaskan
3/4 cawan air - atau lebih
1 sk garam


Cara-cara


1.masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn garpu, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai.
2. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan.

resepi inti tak payah la eik..korang buh je inti apa yg korang suka.. yg penting doh kulit karipap ni je yg kena rangup rapuh n lazats.. ke nak jugak? alahai haha

resepi inti sardin campak2 :

1 tin sardin ayam brand besar punya (amek isi je buang tulang pastu isi diracik) sos dia nanti amek la sesudu je buh masa tgh goreng.. jgn buh semua nati hanyir tak sedaps..
seberapa byk bawang besar
cili hidup/cili api ikut suka..
minyak utk menggoreng
salt & pepper & gula sikit..

cara : bawang besar dipotong dadu..byk sikit bawang yer baru sedaps..manis nanti ...pastu tumis bawang bersama cili api/hidup, cili giling buhla sikit.. pastu campak sos cili sket.. campak garam..campak pepper..campak gula.. goreng sampai kering2.. dah siap :P

oh ya lupa laks.. telur rebus tuh dipotong 8, pastu buleh la sumbat sekali bersama inti sardin tu nanti :)


sila buat yer..pastu dah siap hantar la ke rumah jirans2..hehe.. selamat mencuba.. :)
nyummm.....


p/s: ini entry autopublished.. author tgh menonggeng sakit perut menahan period pain..

24 comments:

mama iris said...

nurul x pernah buat karipap n x penah gak mkn karipap ikea...sebab nya kakak nurul bisnes karipap frozen..so dpt karipap free sesaje..hahaha

h4ni3 said...

karipap ikea pun aku tak penah beli
bak mai nak rasa satu!

miloais said...

memang panas hoccay - taruk minyak goreng tuh
iols dah kena sekali
tak sabor sangat nak menguli tepung
menjerit lepas tu - ngalahkan hapa
but then - karipap jadik rangut...
tak payah dah guna butter....

atty's said...

lapar tau..kty nengok karipap kaseh nie.nasib tak terjah rumah kaseh semalam ..

sw33tdarling said...

lama giler teringin nak buat karipap sendiri tp tak pernah kesampaian.. kalau teringin sangat, last2 buat popia sardin jer.. hahahaha

rasp said...

kalo org ikea rasa...
mau dorang ajak u JV kan karipap u sis hahahahaha..

maira said...

nampak sedap.. nantikan kemunculan karipap kaseh (KK) hehe... rajinnya kaseh.. anak2 maira suka makan karipap, tapi ibunya malas nak uli tepung n kelim karipap huhu :)

Daddy Ziyyad said...

karipap makan panas2 memang best..

tapi tak pernah pulak rasa karipap ikea

Ati Masrif said...

mmg tak pernah tgk pun

karipap ikea...

ni baru tahu kat ikea ada
jual karipap..huhu

Va Va Voom said...

Terima kasih kerana membuatkan aku laparrrr....huhuhuuhuh

kakcik said...

Alaaaa.. poslah kat kakcik sebiji dua.. tergoda tengok kemontokan karipap tu. :)

Dinas Aldi said...

tak pernah lagi aku rasa karipap Ikea tu, hehe.

ko nih, aku tengah makan roti masa baca ni, tersedak teruk aku bila sampai bab 'karipap kaseh' tu, kahkahkah!

get well soon beb!

DeLancrettLurpak said...

okeh nak cuba!!! nyam nyam!!!

sue said...

Akak..lapooo tau...Thank's share resepi...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

salam..jln² di sini..

karipap ikea..besar..suka..mkn 1 dah kenyang..

sy..x pandai buat karipap..boleh sy ambil resipi itu ya..mana tahu satu hari nnt tiba² dtg semangat aneh membuat karipap pulak..hehe

eyna azmi said...

aku gigih menyalin resepi ko bagi nie ... tapi buatnye entah bila ..


woit nampak cam sedap la karipap tu

Chik Att said...

tahniah ..... berjaya gak tepung tu jadi karipap ....
bahan pun menarik..... bila2 bleh try...

masviona said...

wahh mcm leh try je resepi nih....bestnya

Cik Wanie Ghani said...

gambaq nie lah yg akak tag kat wanie,
huk huk huk,
ckp kat mama ajak buat karipap,
mama jawab,
bkn ke slalu dok beli,
hahahahaha

mummysyafie said...

dear..ada lebih tak? meh ler lanting sikit kat sini. pos pun diterima taw..

sedap nyer ngan inti sardin..

mummysyafie said...

dear..ada lebih tak? meh ler lanting sikit kat sini. pos pun diterima taw..

sedap nyer ngan inti sardin..

sekamar rindu said...

salam...

kak...sedap tuuuuuuuuu..sr suka karipap sardin....

:)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

clurstkan....karipap...bestnya klu kita jiran leh aku ketok2 ramadhan..eh ketok2 pintu umah ko kan..hehehe :P

oddity isme said...

Dear Karipop Lover! Hanya RM20 untuk 10pcs Karipop yang besar, rangup dan tasty! Puasa semakin hampir, cubalah Karipop perisa ala barat:-

[Beef Casserole]
[Mac n' Cheese]
[Mushroom n' Onion]
[Mashed potato n' Chicken Sausage]

call: 016643 3687
website: http://www.facebook.com/pages/I-love-Karipop-Not-your-ordinary-karipap/379236962142130