Friday, March 18, 2011

9 tanda2 saat kematian


entry ni kidnap bulat2 dari blog EYNA , gambo je den tambah hehe... actually byk kali dah dapat email pasal ni dan tiap kali baca mesti den seriau... korang pun dah biasa dapat kot..saje nak share lagi.. :)



aku dapat risalah nie dari budak tahfiz yang buat jualan amal .. 9 TANDA TANDA SAAT KEMATIAN ... Ajal dan maut di tangan Tuhan ... hidup ini hanya sementara ...bila tiba masa kita ... kita akan pergi jua ..tidak boleh kata tidak

1) 100 hari , seluruh badan rasa bergegar

2) 60 hari , pusat rasa bergerak gerak

3) 40 hari , daun dengan nama orang yang akan mati di arah akan janin dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginye sehingga saat kematiannya. kadang kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malalaikat maut tersebut dan orang tersebut kadang kadang kelihatan seperti runsing

4) 7 hari , mengidam makan

5) 5 hari , anak lidah bergerak gerak

6) 3 hari , bahagian tengah dahi bergerak gerak

7) 2 hari . seluruh dahi bergerak gerak

8) 1 hari , terasa bahagian ubun ubun bergerak gerak di antara waktu subuh dan asar

9) Saat akhir , terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan)

11 comments:

gadisBunga said...

semoga kita diberikan kesempatan untuk bertaubat sebelum tiba ajal kita...amin...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

semoga persediaan kita lebih ke arah menuju ke situ ...

-oP_ida- said...

awak...terima kasih share info nie...

MATI itu pasti.......
moga dipermudahkan ketika sakaratUL maut....=(((((((

atty's said...

tq kaseh kongsi info nie..

maira said...

ya Allah, janganlah engkau matikan kami melainkan kami semua berada dalam keadaan beriman.. Amin

Daddy Ziyyad said...

peringatan yg berguna utk kita semua..

Ati Masrif said...

dah banyak kali baca

tapi setiap kali baca
tetap rasa insaf dan takut..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mengingati tentang kematian adalah sangat menakutkan kan...huhuhu...thanks dear 4 the info...

dorrysweetie said...

kak kaseh: nice info..thanks for sharing..

Mimy Hamid said...

Allahuakbar...insaf...kematian itu pasti...sesama kita beringat..tq beb

eyna azmi said...

kita tak tahu bila tiba ajal kita .... insaf sekejap