Wednesday, January 19, 2011

Ular masuk umah

Assalammulaikum

morning.. harinih hari rabu.. kejap je kan.. macam terasa semlm baru ari isnin.. eheh esok coti thaipusam.. besh..

erm pagi ni bfast menggemukkan.. kuih keria 2 biji ngan teh tarik.. tetiba teringin ler.. asal2 singgah nak beli meehoon goreng je utk brunch kang tup2 ternampak kuih keria.. apa lagi kans..
pastu sampai ofis buat sendiri teh tarik.. alhamdulillah kenyang dah.. leh buat keja ngan aman.. erkk aman ker? :P




terkejut nengok gamba ular tu..ngeri kan.. yaaa ular tu masuk umah andak (adik sy) .. giler budak2 ni bleh tak perasan ular tu memula..dorang ingat ular mainan.. bila dah ternampak tiba2 ular tu ubah position baru tau tu ular betol..

kalau den dah lama terjerit2 dah..haha... ni second time ular masuk umah.. 1st time aritu ular tu bertenggek kat racket badminton yg tergantung ..camne leh naik atas tu ntah..biasalah dok kat estate.. sib baik bukan ular tedung ke..iskk..nauzubillah.. biasa je andak citer pekerja2 dia jumpa ular tedung selar kat pokok kelapa sawit tuh.. even kat umah lama dia kat tanah merah pun penah masuk ular tapi tak penah terserempak sebab cuma tinggal kulit dia je kat bilik stor..


dah pesan macam2 dah..lubang kat bilik air sentiasa tutup..pintu jgn terdedah.. sliding door umah tutup..ehh degill..ular ni masuk ikut sliding door kalau tak silap.. andak terlupa tutup sehari semlm.. amek ko.. sedar2 esok pagi member dia yg nampak dulu pastu bleh ingat ular mainan.. sib baik tak apa2 dorang berdua.. tu sib baik time member dia ada..kalau time dia sorang2 cmaner dahla mmg umah tu dia dok sorang2..


ada sapa2 tau tak camne nak elak ular masuk umah.. kalau tak silap dulu arwah nenek den ada ajar tapi lupa la camner.. dah siap pesan dah kat adik sy suh tabur belerang keliling umah tapi taktau dia dah buat ke tak.. macam tak je..haisshh susah ada adik bujang yg degil..


okla perut kesakitan la pulak.. nak g bank jap.. zassss...



p/s: tul ke org ckp tak elok ular masuk umah? bihtu nak buat cmane bukan sengaja kan..dia masuk sendiri..

15 comments:

HaSue said...

Iskh..sebut2 kuih keria nih..wat teringin lak nak mamam kueh keria petang karang...ngeee...

biasa ler kalo duk ladang kan..ular2 nih selalu je nak lepak2 kat umah. aritu ular sawa kenyang makan seekor tikus duk lepak tepi tayar keta...kalo x silap ada gambarnya.nanti kalo jumpa kite tunjuk,x tunjuk x jumpa laa tu.heh :D

Kaseh said...

hasue : hehe rajin tul dia nak wat sendiri kuih keria tuh.. uishh siyes ular sawa? lagi ngerii...

rasp said...

geli geleman i tgk ular tu sis...
kalo i memang dah lama jerit2...
yg i tau, tu lah tabur belerang gak...

Chik Att said...

emm...geli ahhh ular ...
CA...memang surender tahap otromen laaa... kalau bab ular ni ....

Kaseh said...

rasp : tu laa sis lagii geli.. dah pesan dah kat adik tu suh tabur belerang..tapi rasanya dia tak buat lagi la kot.. tu yg sampai 2 kali ular masuk umah

DrSinga said...

petua belerang memang femes!!
ular apa tu?
anak sawa kah?

Kaseh said...

DrSinga: tak kenal lak ular apa..muka dia kecik jek..

maira said...

ngeri!!! bahaya tu... yang kutahu memang kena letak belerang keliling rumah untuk elakkan ular masuk rumah..

Kaseh said...

maira: so kira betol la kan kena tabur belerang.. semua org ckp camtuh..

noradzlina.kamdani said...

klu xde blerang..garam pun bole kak.

Kaseh said...

chikatt : sorry late reply..baru pasan komen..srrender tahap otomen eh? hehehehe..


ina: garam pun buleh ehh..nati akak g tabur sendiri la kot weekend ni..nak harap budak bertuah tu ntah bila ntah..

mama_iris said...

tabur garam pon boleh org kata...dulu dok umah bujang kat bangi....sebelah umah ada umah kosong yg dah semak....rumput panjang2...sekali ada housemate jumpa anak ular tedung....kalo ada anak sure ada emaknya kan.....member tak bunuh takot mak nya dtg carik kat umah lagi naya....
tp housemate tabur garam (garam kasar) kat keliling umah especially depan pintu...

Lazyf said...

standby buluh dlm umah...
tenyeh ujung buluh yg tajam kt pale ular...

Kaseh said...

mama_iris : uisshh anak ular tedung lagi tuh.. tapi betol la..mmg takleh bunuh sebab nati mak dia carik.. buh garam kasar eh..nati nak try



lazyF: ermm mana nak carik buluh tajam ujung...

mozak said...

aduh bab ular saya memang seriau gak. Ni skrg duk kat kuarters umah sebuah kat Kuala Kubu Bharu. dahla sebelum ni Dr yang duk sini ckp beberapa kali umah dia masuk ular. xsenang duduk gak. pastu belakang umah dahla bapaknye besar tanah..n skrg tengah semak...nak mesin rumput kena tunggu beli mesin dulu then ajak wife tolong teman..memang takutla bab ular ni..dulu masa saya praktikal kat ladang sawit selalu nampak ular..seram sejuk jadinye...duk terbayang2 je ular tedung tu..huhu..Ya Allah lindungilah kami..