Thursday, January 20, 2011

Resepi Daging Ginger - utk IKA


sabo je la dak bertuah ni... lalala nak resepi eik..haha meh akak bg resepi campak2 je ni..

Daging Ginger

bahan2:
Daging di hiris nipis2
Halia muda dihiris nipis2 gak..(kasi lebih eh and mesti halia muda)
Bawang putih dihiris2 gak..
Kicap cair
tepung Jagung
Oyster sauce (optional) kalau nak buh ok taknak buh pun ok..
lada sulah (optional)
Kicap Manis.. (optional)
tumbuh2an ( optional - brokoli atau2 apa2 yg berkenan dihati)

cara2nya.. perap daging yg dah dipotong tu ngan kicap cair and tepung jagung tu sket..
pastu panaskan minyak tumis bawang putih n ginger sampai naik bau..pastu campak daging2 tu n goreng kan.. pastu campur oyster sos sket.. kicap manis sket.. garam takyah buh dah,.dah masin....kalau nak bg cantik buh la capsicum ker.. bawang besar ke....
masak sampai agak2 empuk..angkat...n mamam time panas2...




kalau nak buat fried kueteow ginger sama je resepi dia..cuma tambah air sket bg berkuah n tumbuh2an...

ok ke resepi campak2 ni? akak bukan terror noo masak..haha ko pi mintak resepi ngan akk naper..lalala... kan dah dapat resepi campak2..



p/s: tapi sedap tau... hehehe

14 comments:

LiAnA said...

mak aii eden pulak yg terliur muahaha... boleh cuba ni..

Kaseh said...

liana: hahaha cuba jgn tak cuba yang, resepi campak2 je nih..

ieda said...

haaaaa sedap nie .. sbb ada halia .. ginger kannn :)
nak try lah dikk ...

Kaseh said...

kak ieda: try la kak..men campak2 jek tuh..heheh

sissyira said...

salam


sedap tu :D


syira pun campak je masak...kalau ikut sukatan dah lama jadi chef kot :D

Mimy Hamid said...

wlu utk org lain tp aku tetap tq..hehe leh cuba



beb...nna habaq iena, eryn nak jumpa...bgtau eh...

maira said...

resepi nampak mudah, leh cuba nie..

Kaseh said...

syira: campak2 je senang kan..menda basic dah ada...



mimy: cuba je beb..senang je tuh..hehe..ha ah nati aku inform korang semua bila nak dating..



maira: sila2 cuba..jgn malu2..sonang je tuh..

sue said...

Akak..resepi yg campak2 ni lah yg sedap tau..Kalau tak hingat diet tu..mau bertambah 2 3 kali tuh..heeee

Zulaikha said...

hehe..best kan..tu yg ika minta resepi..weekends ni nak buat laa..
tumbuh2an??comel giler perkataan..
hehe
thank u so much kak kaseh!!

TopsyTurvyMum said...

Alahai kaseh..teringin pulak daging halia tuu..
Tapi halia tengah mahal, halia muda langsung pulak tak jumpaaa..

Kaseh said...

sue : tau takper..makan ngan nasi putih panas2 kan,..perghh


ika: haaa harus buat..tak buat siap! hehehe
welkam my dear..

Kaseh said...

TTM : mahal giler kan halia kat aussie tuh..pheww..

noradzlina.kamdani said...

wah...senang je ek..
tumbuh2an tu xmo letak arrr