Wednesday, February 2, 2011

Website palsu Maybank??

ok serius menakutkan entry faizah ni.. sebab saya mmg selalu sgt guna maybank2u utk settle bill semua.. now dah rasa takut dah.. korang baca entry faizah kat bawah ni.. den kopipes


Website Palsu Maybank????!!

Baru-baru ni saya ade log in website maybank2u untuk menyetelkan sume bil-bil dan hutang keliling pinggang..

Disebabkan saya aware banyak case penipuan, saya type sendiri website maybank kat kolum url kat atas tuh..

Sampai je kat website tu, terus log in.. dan isi username and password..
biler klik ke 'log in'.. tiber2...
pop up ni appear..


Dia pi mintak no credit card and password ATM la pulak..
macam pelik jer..
so saye terus call maybank..

orang maybank tu kate, maybank tade minta mende2 camtu..so it is a fake website..
pas tu dia duk membebel pulak.. dia kate jangan klik kat mane2 link..
coz most probably dia akan pi ke phising website.. or fake website..
Tapi saya kata taip sendiri kat url, dengan correct address tapi dia still pegi kat fake website.. bukan klik kat link..

peh tu dia senyap kejap..
mati kutu nak jawab ape kot..
last2 dia kate,
"I DON'T KNOW.." hahah..
And then dia suruh saya copy dan emelkan ke maybank website tu utk siasatan lanjut pihak maybank..dan tukar password secepat mungkin..

Saya pun dan-dan tu jugak tuka password, log in kat pc orang lain..
Tapi confuse jugak..tak tau la website yang saya log in utk tuka password tu website betul ke website palsu ker..
Kalau type sendiri pun bley ter'pegi' kat fake website...cane nak percaya dan tau which one yang fake which one yang betul..??
Fenin (lagi)


p/s: orang kate teknologi itu memudahkan, tapi kenapa saya rase mcm menyusahkan je?? :(
btw, saya blum emelkan ke maybank..lupe minta emel add la.. huhu


SUMBER DARI SINI

20 comments:

Ms.Lilies said...

Server error la plak...penat aku taip komen td...haha


Ngeri tau ada mende2 cenggini...aku pun pengguna tegar m2u...dahla duit pun xbrp nak ada dlm tu...kalo ghaib mau nanges xsudah

Sue said...

salam..ni yang takut ni..every month pun sue akan guna M2U ni..

TopsyTurvyMum said...

macam2 jenis lanun skang ni...

Hanis MY said...

adakalanya teknologi itu memang menyusahkan huhu terutamanya bila sistem down...

salam kenal kak, sy folo blog ni... harap sudi kunjung kembali...

InaAchik said...

takotnya... aku segala jenis loan & hutang setel guna maybank2u ni...

Lazyf said...

lately kerap sgt dpt email dr Maybank sedangkan akaun Maybank pun sy tade...

DrSinga said...

saya masih bayar di mesin dan kaunter...
saya pessimis.

ieda said...

adoiii mcm nie pun adoooo
adehhhhhhhhhhhh sib baik akak jarang gune .. thanx dikk sharing this matter ... eiii rasa nak bunuh sapa yg buat nie !!!!

noradzlina.kamdani said...

ish..bahayanye...
tu la..lin sebenonye lbh percaya pd sistem beratur di kaunter utk buat bayaran...

Daddy Ziyyad said...

Betul tu, kena taip sendiri kat URL tu nak elakkan masuk phising website..

Cuma dalam kes ni, kalau betulah URL tu memang www.maybank2u.com.my, pihak Maybank kena ambil serius ni.

eyna azmi said...

eeee takutnye .... betol ke nie ...bahaya nih ...

Dinas Aldi said...

alamak, ni buat ketaq nih! baru ja bukak akaun dgn M2U semata2 nak bayar bil yg tak boleh dibayar dengan akaun lain, dah timbul hal camni lak...we work hard for our money, babe. senang2 orang nak cilok, mana boleh jadik.

Chik Att said...

CA memang tak gheti jenih2 online banking ni ...

yang tahu gi beratur kat pejabat pos jeeee ...

sekamar rindu said...

salam...

perlu berhati2 kak ya.,..

ish..mcm2 lah kalau bab2 nak menipu..

sue said...

Iskh!..takut lak dgr mcm tu..CIMB klik ada gak ker arr..takut arr..dah la semua urusan bil2 just bayar pakai online ja..huhuhuhu..

sekamar rindu said...

salam....kak,

saya pun sama jugakan...

tetap singgah blog kak..singgah dengan hati yg ikhlas...

baca..meneroka seluruh entri kak..yang lama2 tu...bukan sekadar singgah 10 saat je..malah lama...

apapun tq pada kak yg sudi singgah komen di blog saya...


:)

sr

Farra Dhelina said...

mcm2 hal dr mybnk ni lah kak..ishh systm diorg tak secure sbrnrnya..

mummysyafie said...

ya ampun...nor baru tahu kaseh. selama ni pun mmg pakai maybank2u bayar bil semua. lepas ni kena hati2 lah yer

maira said...

tq kaseh share info nie... so far x pernah terkena lagi, kadang2 memang rasa kurang selamat guna online banking, tapi macam dah terpaksa sebab kekurangan masa huhu...

Anonymous said...

Hi,
I ni IT person, in this case, I rasa PC tu yang dah kena 'trojan', most probably dapat dari social network/website.
Boleh get update news on these type of thingy from CyberSecurity Malaysia.
P/S : Actually, I lebih percaya online banking dari Facebook etc. But guna any thing pun, kita la kena lebih berhati2 coz it is our money. Take Care.