Monday, February 14, 2011

Warisan Rimba Rocks, Kemensah :) - Part 1

Assalammualaikum

selamat hari isnin.. :) monday blues eik.. ala relek arr esok cuti.. tapi saya harinih dah cuti dah pun.. saje je ngader apply arituh.. and sib baik gak la apply.. badan mmg letih.. ahaks.. okla spt dijanjikan ni nak citer sikit ttg trip g Warisan Rimba, Kemensah aritu.. mmg besh :) thanx to farra for the review, kalau tak baca entry dia aritu mmg taktau ada tpt sebesh ni ..


hari sabtu kitaorg bertolak dari umah dlm kul 10 lebey kot, konvoi ngan member2 ofis dari nilai, jammed kat Jalan cheras susur kuar nak ke MRR2 tu, sib baik MRR2 clear.. nak ke WR ni tak susah pun.. jalan masuk dia betol2 sebelah Zoo Negara, ada jalan tepi yg nak menghala ke Parking B zoo tuh.. tapi kita kena masuk dalam lagi.. ada kwsn kampung.. jln mmg agak sempit n naik bukit , ada gaung kecik la so kalau tak expert bwk keta mmg payah sbb nak kena share jln n himpit2 ke tepi kalau ada keta besar nak lalu dr dpn..


kitaorg haritu tersesat kejap sebb terlepas pandang signboard nak ke WR tu,.. utk future reference kawan2 yg nak pegi, Warisan RImba ni terletak bersebelan ngan Jinbara, so kalau nampak signboard JInbara masuk kiri tuh then jln terus ke depan sket baru nampak WR.. and kalau korang terlajak sampai ATV tu maknanya korang dah terlepas.. :) macam den arituh..terlajak sampai jln mati.. haha.. dahla bukan senang nak uturn balik..


okla jom layan gamba..,malas dah nak membebel.. kang korang bosan lak.. oh ya gambo2 ni kalau nak tgk clear korang click2 la utk tumbesaran.. dlm ni mmg nampak kecik.. and jgnla expect gambo cun sgt..den guna camera HP cikai jekk.. takdok DSRL :)


okeh jom layan ....

sampai2 je lepas letak barang kat chalet mak2 budak makan terus..haha masing2 lom mkn kat rumah so mmg agak kebulur la masing.. :P


antara bekalan makanan yg dibawak, ada spagethi, nasi lemak, nasi minyak..kuih muih...



and macam biasala jgn harap la kanak2 nak makan bagai kan.. apa yg dorang nampak AIR, dah tak sabar2 nak terjun... nampak tak chalet kecik kat belakang tuh.. ya itulah chalet kami.. yg kecik depan tu den n family.. yg belakang tinggi sket tu kawan2 den lepak... citer pasal chalet next entry okeh.. panjanggg cerita dia.. :) actually saya mmg book awal2 nakkan chalet dpn kolam nih.. takmo yg lain.. nak dpn kolam gak..senang..



yg ni lak kat kolam lagi satu.. air sungai.. yg tadi tu kolam dari air bukit so air dia suam2..tak sejuk langsung.. yg ni mmgg sejukkkk... kalau korang keluar dari kolam ni pastu masuk kolam yg air biru tadi tu sure sedapppp ehehe.. and kolam air sungai ni mmg dalam sikit.. kira sampaila paras telinga org dewasa .. and for sure den tak masuk..sebab den tak pandai berenanggg wakakaka.. jenuh la dorang ajak join tapi sorry la den nak join... kang tenggelam haru.. :P



so bila da tak berani nak join dorang maka kena jadi tukang amek gambo la.. hehehe ..


kanak2 mmg sukakan kolam yg ni..sebab air dia jernih n suam2 kuku.. saya pun suka yg ni... kat sini la saya berendam macam hippo tapi comel..lallalala... nampak tak ada air keluar dari pondok tu... tu la air dari bukit tuh.. air dia laju.. letak badan kita kat situ rasa macam diurut2... and air dia panas.. kolam ni bleh mandi malam2.. air dia tak sejuk.. and malam tuh lg sekali den berendam macam badak air ngan kanak2.. hahah..cuma agak seram sikit sbb kat hutan kan.. wpun tpt tu diterangi oleh lampu2 spotlight... still takut.. hehe maybe sbb masa tu cuma den ngan kanak2 je yg mandi dulu.. yg lain2 tgh layan karaoke.. (citer karaoke pun next entry eik ) ;P



muka kanak2 bahagia dapat mandi.. bygkan.. dari mula sampai dkt kul 11 pagi sampaila kul 7 ptg baru naik.. ada pun naik kejap lapor..pastu terjun balik.. kalau tak suh naik mau taknak naik tuh.. hujan2 pun dorang belasah mandi jugak.. kalau kat swimming pool dah lama naik ngan menggigil2 tapi yg ni tak..sbb air dia tak sejuk.. :)


si kakak berani mandi kat kolam air sungai yg dalam ni sebb dia pandai berenang.. kat sini boleh bergayut macam dia buat tuh n boleh buat terjun2.. kat atas pokok tu biasa dorang terjun2..tapi mama tak kasi budak2 ni terjun..sebb ada batu kat bwh tu..



yg ni masa andak n amy dah sampai.. masa tu hari nak hujan.. so dorang belasah mandi dalam hujan gak.. yg speselnya yg Warisan Rimba ni ialah satu2nya tpt yg ada kolam air panas cenggini.. chalet lain takde.. dorang cuma ada kolam air sungai.. so bila hujan lebat..takleh mandi sebb air deras.... kolam air panas kat WR ni boleh mandi.. si amy masa mula2 datang konon2 taknak mandi so tak bawah baju spare... last2 tirgoda gak ngan air... sib baik kak illy (tuan chalet) ada baju extra,,dia kasila pinjam.. :)

kira tpt ni mmg syok lar.. tpt dia bersih jek.. petang tu kitaorg order kopi panas ngan teh tarik.. lepak2 tepi kolam dalam hujan.. perghh syiokk...

actually den ada amek byk video tau.. .tapi bila cek2 balik tgk takde..frust betol laa.. then ada la few vids dapat amek..takleh nak upload kat movie maker laks.. so yg ada ni den terus upload kat youtube tp takleh nak citer2 dalam tuh..layan jek la eik.. vid yg ni diambil pada hari kedua eh.. pagi2 buta budak2 dah bgn nak mandi lagi...





pasni den citer pasal chalet dan lain2 yg ada kat Warisan Rimba eh.. :) jgn bosan lak tau..

39 comments:

bujal X said...

wee~~~akhirnya saya berjaya sampai blog ni~~haha~

Kaseh said...

Bujal : ler.. sesat kemana la tuh.. hehe

miloais said...

wahhhhhh!~ nampak seronok banget
iols jeles hoccay!
sebab iols tak penah gi sana!
hiks

Kaseh said...

miloais : takperr..next time leh pegi..beshhh uolss siyesss

Chik Att said...

bestnyaa...... lama tak menyelam ....
hahahah ... CA wlaupun tak reti berenang ...
masuk... mesti timbul punya,...... tyre spare byk ..... hahahah

Kaseh said...

CA : kita seruppaaaa...hehhehe

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

salam kenal..kenal blog ini dari daddy ziyyad..semoag tuan blog ceria selalu

Lazyf said...

ya ampunnnn...
sgt teruja dibuatnyer...
ngeeeee...

kakcik said...

Tak sempat kakcik nak mengintai Kaseh...

Emynz said...

bestnyer dah lama tak berendam.mmg bebetol belakang zoo eh? mesti best buat family gathering sini kan ,ti-hee.

masreen said...

Jeles jeles...awat la saya dok jauh sgt...sgt suka mandi tempat2 cmnie

maira said...

haha... kelakar komen CA.. x sabar nak tunggu review lain2 chalet.. teringin sangat nak g, tapi mesti hb x approve sbb iman ada asthma.. carik pasal namanya kalau bawak dia berendam huhu...

Dee said...

nak pergi jugaklah..bestnya..

atty's said...

memang beshkan kaseh..tgk tmptnya cantik..lagi besh.

rasp said...

akak dulu pegi tmpt nie lum komersial lagi...
lama dah...rasanya dah 5 tahun tak gi sini...
tapi tu pun dah cukup best...
kalo nie dah upgrade wajib lagik best nie...
nak gi gak one day...

rasp said...

eh eh lupa nak ckp...
makacih for the voucher!
akak dah trima...

eyna azmi said...

WAHHH ..seronoknye ,

Daddy Ziyyad said...

Oohhhh..dekat aje lah..kalau area Zoo Negara tu...last month saya ada terlajak sampai ke Parking B tu..

Memang ramai sgt org datang ke?
Kalau weekdays tak booking, rasa rasanya penuh tak?

Makanan memang tak disediakan ke? I mean takde restaurant berdekatan?

Ms.Lilies said...

bleh melompat terus je dr chalet...best giler dpt chalet ngam2 dpn kolam

Farra Dhelina said...

tgok vdoe akk, rs mcm nk pgi lagi lah!!

Kaseh said...

sahromnasruddin : wsalam.. t.kaseh sudi singgah.. saya selalu singgah blog awak cuma tak penah tinggal jejak jer :)

Kaseh said...

lazyf: harusss terjah nati faizal oii... sgt beshhh

Kaseh said...

kakcik: tu laa kaseh tunggu2 gak kot2 kakcik muncul... :)

Kaseh said...

emynz : besh dear..mmg besh kalau buat family gath sebb tpt ni private place..org luar yg tak sewa chalet takleh masuk...

Kaseh said...

masreen : hehe takper..len kali kalau turun kl kita g eik..

Kaseh said...

maira : ohh iman ada astham eik.. mmg kena kawal la kalau cmatuh..budak2 ni pantang nampak air..hehe..

Kaseh said...

Dee : digalakkan pergi.. nati kaseh wat entry lain sebb nak pegi kena booking dlu

Kaseh said...

kakty : tu la kakty kata nak join..mmg besh kak..

Kaseh said...

rasp: da lama rupanya tpt tu eh..da 5 thn? waaa mmg betol besh la kampung style.. kolam buatan dia yg besh tu..

p/s: abt the voucher..ur most welkam dear :)

Kaseh said...

eyna : mmg beshhhhhhhhhh... :P

Kaseh said...

daddyZiyyad : tpt tu private place...kalau nak pi mmg kena booking.. kat situ dulu ada cafe tapi la ni kalau nak mkn apa2 kena request..tapi dkt2 situ ada gak gerai kecik..dlm 5 min walking jek..

Kaseh said...

mslilies : tau takper.. dari verandah chalet dah bleh terjun da..haha

Kaseh said...

farra : thanx to u dear.. kalau farra tak wat entry tu akak mmg takkan tau ada tpt besh kat kl ni..puas hati la mandi aritu....cuma akak tak brapa ngan chalet jek..yg lain semua ok hehe..

sekamar rindu said...

salam...

kak......tulah terlampau gembira sangat sampai terlepas padang signborad..

tapi memang bestkan mandi kolam air sungai..teringat zaman2 budak2 dulu..

Cik Wanie said...

uish bestnya tempat tue,
nie x bole jadi nie,
nak kena ajak mama pi sana nie,
hihihihi:)

tgk budak2 tue berenang,
rasa mcm nak berenang jugak nie,
hihihi

Dinas Aldi said...

fulamak, best la chalet betul2 tepi kolam tuh!

Kaseh said...

sekamar rindu : tau takper..hehe eksaited sgt..lalala..

Kaseh said...

wanie : meh ar..celeb besday wanie taun ni kat sini.. lalalal..beshhh

Kaseh said...

dinas : mmg kuar pintu bilik je leh terjun hehehe