Thursday, February 17, 2011

Warisan Rimba Rocks - Part 2 (last kot)

Assalammulaikum..

sorry terdelay lak nak update more on warisan rimba trip :) since kitaorg haritu bermalam disana so nak citer aktiviti2 malam yg kitaorg buat la kans..


actually haritu suppose stay semlm ngan kawan2 ofis.. tapi salah sorang member tu rasa tak sedap badan so mereka semua pun balik..tak jadi lepak sana.. at first saya pun rasa nak balik gak..sebab takut pulak kalau semua balik then takde sapa kat situ tinggal mama. me n kanak2, kalau apa2 hal jadi haru ke kan..pastu tuan rumah ngan kawan2 dia kat situ puasla menconvincekan saya suh stay je..takde apa2 yg menakutkan kat sana pun..lagipun ramai je kat situ.. n ada org nak masuk gak kat chalet lagi satu malam tuh.. so we all pun stay la.. kebetulan call andak, dia pun ok nak tido sana..so adala lelaki kan..takdela seram sgt.. :P


malam tu takde mkn apa sgt..habiskan spagethi pastu mama ada bawak dapur gas ni..goreng nuggets, ayam, telur..sosej..jadila mat saleh jap..makan tu je..alhamdulillah kenyang...

ok now masuk part accomodation pulaks...

gamba kat atas adalah chalet tpt saya n kanak2 tido.. chalet ni betol2 depan kolam..kecik je.. ngam2 tilam tu dibentangkan..pastu bleh la letak satu lagi tilam single kat ujung tu.. haa bleh bygkan tak besar dia macam mana.. mama time maghrib dah pasang ubat nyamuk.. then tutup pintu.. and alhamdulillah malam tu mmg takde nyamuk sgt..

ok ni nak citer sket.. bab persekitaran..kolam air panas..kolam air terjun.. tpt mkn..semuanya ok.. tapiiiii...bab tpt tido ni yg fail sangat2 bg saya and family.... masa baca review org yg dah penah pergi..semua kata..kalau dah biasa duk kampung mmg akan rasa ok ngan tpt ni.. yerr saya mmg asal kampung,...and saya tak kisah pun kalau rumah kecik.. jamban kat luar, mandi kat sungai..siyes tak kisahh..tapii saya amat amek berat ttg hygiene beb... umah arwah nenek saya dulu2 pun jamban kat luar tapi bila bab tido.. tiap kali kitaorg balik kampung.. cadar sarung bantal akan ditukar , tak kira la tido semlm je pun.. pastu katakan the next day tu ada org lain pulak nak dtg..sanggup ditukar cadar tu lagi wpun baru digunakan semalaman.. haa camtuh..

tapi kat chalet ni...lahaiiii sgt sedey laaa... cadar dan sarung bantal ntah taun biler punya pun saya taktau.. yg saya nampak tuan rumah sembur febreeze masa kitaorg sampai.. idakla pulak dia tukar sarung bantal n cadar tuh.. nasibb baik la dari rumah saya dah pesan ngan mama suh bawak selimut bantal semua..sebb asalnya org kata sejuk..tapi taktau la pulak sebab kotor.. sib baik mama bawak cadar... so mlm tu kitaorg still pakai cadar yg sama tapi bantal dan alas tu dah dicover ngan selimut yg kitaorg bawak dari rumah.. tu gamba katun2 tu kitaorg punya lar..


yg ni pulak chalet yg suppose kawan2 sy stay kalau dorang tak jadi balik..tapi since dorang balik gak so andak tido sini..chalet ni tinggi sket..ada tangga ..mama dah komplen kat sini lagi teruk dari chalet kitaorg.. ada bau hancing kucing.. and teruk la.. saya pun naik laa..lahaiii sedey tau tgk..no wonder la kawan2 sy takmo stay..

so mama yg tak sampai hati nak tgk anak bujang dia tido tpt camtuh.. dia amek bantal yg dia bawak n bg andak pakai.. pastu cadar tu andak kena tawakkal je la nak..mama ckp heheh.. tpaksa gak guna sebb kitaorg tak bawak xtra.. cukupla andak dapat alas muka ngan bantal yg bersih... kat bawah ni la gambo bilik yg andak stay.. besar la jgk tapi macam tak terurus sgt.. kalau la dia tukar carpet tu.. then jaga sikit kebersihan..insyaALLAH..mmg superb jadi dia..


tilam selepas siap dikebas2 oleh mama..hehe anak bujang kesayangan nak tido mmg kena perfect sket.. siap ada quran dlm bilik ni.. mmg agak creepy la compare ngan chalet saya.. actually saya tak kisah pun tido dlm bilik sempit.. takde kipas semua tuh.. asalkan bersih...tu jer..


yg ni dorang plan nak mandi lagi.. tapi disebabkan hari baru lepas hujan so cuaca agak sejuk so dorang lepak je bawah kemah layan facebook... oh ya..tpt ni internet laju yerr..andak bwk lappy dia.. makaaa..sempatla jugak saya update fb ngan blog mlm tuh :)



haaa ni part paling besh mlm tuh... karaoke session :) ..ya kat warisan rimba tu ada karaoke.. jgn tak caya lak eik..bukan karaoke cikai2 meh tukar2 cd tu tapi computerised.. macam kita pegi redbox gak la cuma tv dia je tv biasa.. yg baju biru tu kak elly..owner chalet tgh mengejas remote karaoke tu.. and mama macam biasala dok mengemas tpt bg keselesaan beliau n family..
bilik ni kedap bunyi.. ada ekon.. beshh larr...



makaaaa bermulala sesi mensumbangkan suara didalam hutan.. den pun ada sumbangkan suara gak.. hehe ..natila den upload eh.. lalalala.. lagu2 dalam ni pun besh..sound not bad.. kira ok laaa.. puas hati.. karaoke kat sini sejam RM30, malam tu kitaorg belasah dekat 3 jam..bodek punya bodek dapatla RM70 je..wpun suppose kena bayar RM90 kot.. saya kuar awal sikit sebb budak2 dah ajak mandi lagi... gamba mandi malam saya tak amek lak.. besh gak la mandi malam..air panas suam.. cuma saya ni kan penakut..so bila mandi keliling hutan tu...rasa semcm..wpun diterangi lampu spot lite and ditemani mama serta kak elly...

tgh dok mandi2 tu sampai lak one group dok sewa chalet..depan kolam gak.. riuh rendah dah..dorang sampai2 makan2 terus terjun.. kira mmg tak sunyi langsung la tpt tu.. .. lepas habis andak berkaraoke.. lepak2.. masing2 keletihan and tido.. dan sesungguhnyaaa saya tidak dapat tido malam tu sampai la ke pagi... pusing kanan salah..kiri salah..telentang salah.. mama n kanak2 dah berdengkur..haishh.. terjaga kul 2:30 pagi update fb takleh tido..hahaha.. terdgr budak2 yg dtg lambat tadi tu dok berkaraoke.. pastu dgr dorang mandi lak.. dah kul 4 pagi kalau tak silap..tak reti tido dorang nih..


terkebil2 sampaila ke pagi saya tak tido.. kanak2 sorang ni pagi2 dgr je saya bgn laju je dia pun bangun..nak mandi punya pasal.. mmg tak reti sejuk..ada video dorang mandi pagi2 buta ni.. org lain semua lum bangun..kolam tu dorang yg punyaaa.. tgk air dia jernih je... mmg syok la..





then pagi tu kitaorg bfast nasi lemak... saya mintak tolong kak elly (owner) masakkan nasi lemak utk kitaorg ber 6, and seikhlas2nya..nasi lemak beliau adalah sangattttttttttt sedappp.. kak elly boleh je tolong masak..buat air kalau korang nak..order je ngan dia..tapi kalau nak dia masak2 kena bgtau awal2..so dia bleh sediakan bahan2.. macam kitaorg sehari sebelum tu dah bgtau dia mintak tolong masakkan bfast.. jadi lepas mandi2.. mamam lak nasi lemak..sambil minum teh tarik.. sgtla nyamannn... :)


okeh total damage for 2 days 1 nite stay di Warisan rimba utk kami adalah RM274.00 tunaii.. :)
tak nampak eh kat gamba resit tu..jap saya type balik..


chalet (2 unit) - RM150
air teh / kopi (2 jug) - RM24 ( yg ni kitaorg oder masa hari hujan tu..minum ramai2..beshh)
nasi lemak (6org) - RM18 (sgt sedap)
Teh tarik (1 jug ) - RM12 (utk bfast pg tu)
karaoke (2jam lebeh) - RM70

total adalah RM274.. berbaloi sgt2 except part tpt tido tuh.. and actually saya ingatkan satu chalet RM50 je..sebb kecik je chalet kami..muat2 4 org.. maybe sebb dia dpn kolam kot..tu yg charge extra...

total chalet kat sini ada 10 unit.. yg no 1 tu kalau korang perasan yg ada macam paip air kuar tuh.. then no 2 and 3 tpt kami stay.. the rest tu turun bawah sket ke sungai...
kalau perasan kat video dlm 1st entry saya ttg WR ni ada nampak chalet2 yg lain...


so itula serba sedikit cerita ttg WARISAN RIMBA, di kemensah.. overall tpt dia mmg besh..we all had fun..especially the kids laa.. cuma accom. tu kalau dia upgrade then tpt dia akan jadi perfect..

ni adala few pics saya amek dari camera hp cikai saya... ni view time pagi2.. takde org mandi.. jernih air dia..


yg ni air sungai.. bersih n tenang je rasa pagi2 dgr bunyi deruan air sungai nih..


and nampak towel byk2 bersidai tu la chalet kami.. kuar pintu je boleh terjun kolam... :)


and daya tarikan pengunjung kat Warusan RImba ni adalah kolam buatan ni.. kejernihan air dia.. pastu tak sejuk sgt,,suam2 kuku.. mmg besh la..and kat WR je the only tpt yg ada kolam macam ni.. tpt lain takdek.. and yg paling penting sekali... tpt ni adalah private yer.. hanya org yg sewa chalet je boleh masuk sini.. sbb tu tak ramai sgt..and sesuai utk family gathering.. mama dah siap ckp nak buat activity 2 minggu sekali kat sini.. haiyaa mam.. mandi2 bleh la..tido2 takleh kot :P

kak elly(owner) ada pesan sebelum saya balik.. kalau nak datang lagi nati call la booking awal2.. sbb takut penuh.. and betul2 sebelum we all balik tu ada Datin datang reserve tpt tu utk family gathering katanya...

jadi kalau ada sapa2 yg berminat nak sewa tpt tu harus call awal2 yer.. auntie saya da sibuk nak buat besday anak dia kat situ.. besh jugak kan.. kitaorg satu family je dah bleh penuh semua chalet2 kat situh..tapiii den tak sangggup la...takut takleh tido lagi..wakakaka..

okla rasanya dah abeh kot citer pasal g Warisan RImba tuh.. saya ada buat video special utk trip warisan rimba ni adala gamba2 kitaorg dlm tu.... kalau ada masa tu tgk la eh.. :) jgn mute tau.. ada background music..haha..

hope u all tak boring baca entry nih..





PEACE :)

23 comments:

kakcik said...

Dah elok yang lain2 - sayaqng tempat tidur tidak diberi perhatian oleh pemilik, kan? Agaknya dia ingat orang tak kisah kot...

^^AnGGun^^ said...

beshnye tmpt nih...
syuke tgk air die jernih!! mesti sejokkk jek kan..hehe

maira said...

huhu... setuju bab hygene tu ngan kaseh, mujur bawak selimut sendiri.. patutnya owner lebih peka tentang kebersihan n keselesaan pelanggan... maira selalu bawak toto n selimut sendiri kalau plan nak tido kat mana2, takut jadi mcm yang kaseh citer nie.. huhu..

apapun, yang penting, semua orang had a great time together kan.. :)

atty's said...

moning kaseh..
tempat dah besh ye...tp kty pun agak geli ler kalo cadar dan sarung tilam tak ditukar.

penah gak pergi hotel or mana chalet.berkempam cadar..

untungkan dah dpt..beli ar cadar ngn sarung batal buat ganti2..

Kaseh said...

kakcik : patut dia lebih peka ngan kebersihan pat tido kan kak.. persekitaran dah ok sgt2...

Kaseh said...

angggun : mmg beshhh..yg air jernih tu air dia tak sejuk..suam2 kuku.. berendam lama pun takper..

Kaseh said...

maira : tu la...tak serik pun g sana,kira dah tau apa patut bawak..hehe sebb tpt mandi besh.. yg lain2 tu bleh urus sendiri..

Kaseh said...

kakty : tula pasal kak..rasa macam nak bg je cadar murah2..tapi dia sendiri dah untung byk..sudahnya kalau pegi mmg kena angkut sendiri punya laaa

Lazyf said...

T+E+R+U+J+A = TERUJA

Kaseh said...

lazyf : lalalal teruja eik..kena pergi tau...

AmY-AdLi said...

mahal gler air 1 jug !!
bukan air juice pon..
ohoi sungguh!

Kaseh said...

amygediks: kira okla tu b.. air teh skang satu gelas Rm1.40, tu satu jug bergelas2 leh minum..sedap lak tu.. lalalala

iS3 DaEnG said...

Aiseh..kalau tempat tak bersih memang susah nak tido tu....tapi kalo setakat lepak2 ngan family ok kot...kenkadang owner ni kira nak untung jerr kan tanpa ambil berat aspek kebersihan...tension tul kalau orang meniaga dengan rasa tak bersalah ni..huhuhuh

eyna azmi said...

mahalnye air dia ... i jug ,,,, tapi kira okay la ....

asal cadar dia nampak kusam jek ... patut tukatr lain ..


eh aku ni kompolen jek


tapi totally BEST

mama_iris said...

kt mana kak exactly tmpt nih..?
cam best je...
tp part tempat tido tu mmg agree laa...kalo x bersih....gatal2 bdan kang....

rasp said...

sayang dia tak jaga sgt kebersihan chalet tu kan sis...
kalo dak lagik mantops le....

Daddy Ziyyad said...

-nice review..

-dan charging makanan tu pun murah...

-pasal accomodation tu, memang masalah utama kalau pi hotel/cahlet kat malaysia..tak di jaga betul2..

mummysyafie said...

bab toilet n tempat tido tu mmg nor particular sangat kaseh. sebab tu waktu tengok riview kekawan nor rasa tempat ni best..tapi part tido tu macam fail. kalau gi pun kena bawak selimut bantal semua..

h4ni3 said...

aik..
baru part 2 dah abes??
hehehe

ieda said...

ermm cantik tmpt nie ..
tapi tulahh tempat tidur x besh kan .. sib baik ramai .. x kesah sgt kan :)

Ati Masrif said...

kak ati mmg part2 tempat tido
kalau cadar dan sarung tak tukar
errr..gelilah !!

tapi kat mana tu kaseh?

kaseh kerja kat nilai di mana?

DrSinga said...

alamak...
baruuu nak cadang kat pihak kerajaan rumah ni...
sure dia bangkang..sebab tang cadar/bantal tu..

Farra Dhelina said...

owhh akk kena yg kotor ke?? fra pya challet ok pulak alhmdlh..