Monday, November 16, 2009

Puding Caramel Dee Kuntum

Ermm tajuk dia amboii... sedap kan kalau dapat puding caramel..perghh tapi sebelum kita tgk resepi tu..nak tanya ni..

betul ke kalau lelaki pandai masak org ppompuan suka?

betul la kot.. heheh saya suka.. sgt2 suka.. sebb saya bukan rajin masak sgt pun..so kalau dapat bakal suami yg pandai n suka masak..syukur alhamdulillah....

CH pandai masak ker? ermm pandai kot... :P kata dia lar...

CH mmg ada janji ngan saya bila dah kawen nati dia akan masak utk saya.. haha..tu kata dia b4 kawen.. dah kawen sok taktau la kans.. tgk sms atas tu..beria katanya nak praktis memasak...(sila abaikan kata2 jiwang yg lain eh )..

tapi apa yg dia kata so far mmg dikotakan.. mmg beliau masak beb.. so resepi pertama yg dicuba adalah Puding Caramel.. resepi dikidnap dari blog DEE, thanx a lot dee for the resepi.. mmg sgt sedapppp..

jom tgk chef CH kita masak...
Ni kalau tak silap kena kacau telur dan susu kot.. aiyaks lupa.. :P


Proses cairkan gula utk caramelnya.. part ni susah sikit ...kena jaga api takut nati gula hangus

begitu concentrate CH masa ni dok kacau2 air gula tuh..


ermm dah mula panas ye bang.. :P

bila dah siap cair gula tersebut..bolehla masukkan kedalam kukus..
camni eh kawan2.. :P


pastu masukkan bahan yg lain2 yg dah dibancuh tadi.. ermm betul ke cara kitaorg buat ni DEE?


dah siap masukkan semua ke dalam kukus..tunggu sampai masak.. hehee

hasil lepas tuh tak sempat nak amek gamba.. kalau korang nak tgk bleh jenguk2 blog DEE..lebih kurang camtuh la jadinya..hehe da selamat dalam perut.. anyway thanx to DEE for the resepi..

ni baru cubaan pertama CH.. ermm takper bang...nati belajar resepi lain pulak ehh.. sok da kawen bleh masak tuk ayang.. lariksss :P

p/s: ermm hubby korang camne eh? suka masak tak? hehe macam nak buat contest je..suami siapa yg pandai memasak... ok tak? :P

11 comments:

Cik Wanie said...

wah mesti sedap kan,
nanti nak cubalahh:)

kalau akk buat contest hubby siapa pandai masak,
wanie blhh masuk x wpun dia masih blum jadi hubby wanie,
wakakakakakakkakaka:)

rAtu saLju™ said...

eheheh...best juga klu llki pandai msak...lagi2 klu dia wat kejutan hasil air tgn dia...=)

watie said...

salam .. selamat pagi..

alaaa kalah laa laki kita nanti dia x gheti masak huhuhu dia ngeti wat kerja umah(ghemas umah) jek keh keh keh

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

caya r abg hakak.....AJ yg "sesuatu" ni pun tak suke masak2...lalalalalalala

Dee said...

betullah tu..tp kalo dh guna mangkuk yg tahan heat tu..buat je gula hangus dlm tu terus..dh siap terus letak dlm pengukus..xyah guna 2 mangkuk..n tuang2...betul x? syg x dpt tgk hasilnya..mesti cantik..

CintaHati said...

mamat mana jiwang sgt ni.. muahahaha.. *malu*

sebenarnya ni kali ke-2 buat puding caramel.. First buat last year buat kat opis ngan baha.. masak pakai oven ubahsuai sendiri( periuk nasi ) hasilnya sama.

InsyaALLAH, dah kawen esok abg masak utk ayg plak.. Apa yg abg masak nanti makan je lah yek.. muahahahah.. Sesia la dulu dpt ilmu dari mak jadi assistant dapor dia memasak pagi² kalau tak dipratiskan.. pandai tu idak tapi bolehlah.. :]

Mimy Hamid said...

kaseh best gak dpt laki suka nak ke dapur..aku pun nasib baik gak...megat rajin ke dapur...sonang keje den..hehe

rasp said...

hubby akak ok gak kalo masak2 nie...
tapi kalo leh, bior bahan2nya dah siap...
kiranya jadik cam chef lah kan...
masuk dapur terus masak je hehehehe

anggun said...

hubby ku pandai goreng ikan...tu pon melompat2 sbb takut minyak meletup. haha!

contest hubby memasak? wahh... mcm best!

^^AnGGun^^ said...

nak komen tang sms jek leh tak??
hikhikhik...
mak aiiiii....
sms sampai 1008 akak simpan eh??
mak aihhh byknyeeee kagum jap!

kalo anggun mau da clear semua..
ahahaha selalu simpan sms tk sampai 100 pon..mesti delete..

*Miss Geli^ said...

tangan cik abang je ke??mana muka?