Friday, October 16, 2009

Hasad Dengki? Busuk Hati?

Salam pagi jumaat...

ermm pagi2 dah buat hati saya tersentap.. tapi bukan saya yg kena la..tapi bila terbaca entry seorang kenalan blogger ni.. iaitu Puan Nurul aka Cok, ermm saya terpanggil utk buat entry ni.. so that korang leh jenguk blog dia ni bg pendapat camne nak settlekan ada hamba allah yg ..entahla.. sakit ke apa..saya pun taktau... tapi sebenarnya biasa dah jumpa org yg kena macam ni..

tapi pelik kan.. kenapa mesti ada perasaan hasad atau dengki..? Blog masing2 kan.. hak masing2 kan..biarla org nak citer apa sekalipun....alahaii.. tak paham betol la manusia skang ni.. tapi yg paling sedey, bila org yg dengki tu adalah kawan kita sendiri.. ermm kira tikam belakang la kans.. masyaallah..

baik menda tu kuar dari org yg kita tak kenal..tapi bukanla dari kawan kita sendiri kan.. sedih jek rasa bila kawan2 kita tikam belakang kita kan.. tp tu laa hati masing2 kita bkan kenal sepenuhnya kan.. kadang2 mmg susah nak menilai hati seseorang tuh.. cuma kita je kena jaga hati kita sendiri.. hindarkan perkara atau niat yg tak baik..

doktor utk penyakit hati macam ni adalah diri sendiri kan.. so check la hati kita sendiri.. :)
saya pun bukan la baik sgt.. kadang2 tersentap tu biasa la kan.. bila kadang2 termarah tu biasala..tapi idakla sampai tiba2 nak maki2 org.. kalau org tak kacau kita takkan kita nak kacau org.. tapi kalau org tu kacau kita.. mmg kena ajar gak la org tuh kan..



ermm padahal baru je bermaafan bulan puasa kan.. dah busuk hati balik...isk isk..setan terlepas dah kot.. muehehhee katakan TIDAK pada hamba allah di bawah ini...


p/s: entry sentap pagi jumaat, mintak2 kawan2ku takde yg sakit ati atau dengki ngan saya eh. saya budak baik.. betolllll...love u all..

7 comments:

noor said...

kalo akak kata akak baik, kena la buktikan...bagi lipstik MAC satu ker...hahaha.....gurau jer...nice knowing u..

wanna said...

btl tue kak kaseh..
kenapa kita nk dengki kt blog org len
memasing punya blog so biar lah cara kita yg nk tentukan blog kita mcm mana..

mmg susah nk puas kan ati suma org..
biarkan lah org yg pengdenki mcm tue hidup dlm dunia dyorg sndrik..

kak kaseh jgn reso..wanna tak ada rasa sakit ati pon ngn kak kaseh..
wanna rasa best dpt jadik kwn blog kak kaseh...

wanna harap akak pon tak ada kecik ati ngn wanna ek...

salam sayang drik wanna..hehehehehehehe

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

ish ish ish.....mmg takut dgn PHD ni....selalu mmg dr kenalan sendiri..mintak dijauhkan lerrr kan kak...Aminnnnnnn
*Meniage2 ni pun,ramai gak PHD jadi...

sis_nita said...

beb..

aku tgh baca link yg ko bagikk nehh dengan perahsaan sentappppp..

gilerr tol kan.. urmmmm..

adesssss..

ntahpape laaaa..

kekadang menda2 camni yg wat semangat nak berblogging patah sama sekali..

tapi aku tak camtu kan beb..

aku kalo tak suka, aku kata tak suka ko..

tapi masalahnyerr aku suka ko..

mmg suka..

suka sangat cam ceklat..

heheh!

nurul@cokolat said...

betol tu. aku tak pernah cakap aku ni baik! akupon bukan seorang kawan yang baik jugak. tp sejahat-jahat aku, tak terfikir sampai tahap nak menikam kawan atau buat benda2 macam tu dekat blog orang. biadap namanya tu!

lepas ni malas nak layan dah. aku buat n3 tu cuma nak reveal je ip dia yang dulu tu. jgn ingat aku buat tuduhan melulu. tu je..

kalau sakit hati sangat, simpan je dalam hati tak bleh ke? bawak2 istighfar, kan?

btw.. tqvm kaseh! :)

rasp said...

i pun bukan lah baik sgt sis, tapi oooo tak sanggup ooo tikam blakang kawan!!!

and i mencik org2 yg ada PHD nie...

lebiu tooooo ... take care!

smooochheess & hugs

Dee said...

biasanya yg tikam kita dari belakang ialah org2 yg kita kenal..hati2..