Wednesday, December 9, 2009

Sembang kahwin - Soulmate


salam..

hai all.. sihat ke arinih.. ermm saya ok jek..cuma jiwa tak ok..haha.. lupakans..

ok start arinih..insyaALLAH saya akan buat entry Sembang Kahwin bersama kaseh.. well actually saje je share pendapat n mintak pendapat kawan2 tentang perkahwinan.. ramai kawan2 saya kat sini yg dah berumahtangga.. dan dah lalui alam perkahwinan.. maybe bleh la share experience ye tak..

kali ni saya nak citer pasal soulmate...

how do u know he/she is your soulmate.. how do u know that he or she is the one..
and how sure are u bout it? how do u define soulmate/ pasangan hidup

ermm saya jadi confuse ngan istilah soulmate.. bukan tak pernah percaya tapi now dah confused.... im not sure bout jodoh anymore...

kalau dulu masa jumpa n kenal ngan my ex dulu.. saya yakin dialah jodoh saya..soulmate saya.. sebab ada rasa.. rasa ingin bina kehidupan bersama.. bg saya masa tu hes the one... tanpa dia hancur la hidup saya..

tapi tu dulu.. skang kami dah tak bersama.. jadi istilah soulmate saya terus hilang? mmg tanpa dia saya hancur..tapi adakah saya nak biarkan kehancuran itu menguasai diri saya? tentu tak kan... tapi hasil dari kehancuran itulah yg membuatkan saya jadi confused ttg soal jodoh.. saya jadi takut.. walaupun telah ditemukan dgn seorang insan yg sangat menyayangi diri saya seikhlas hatinya... yg sanggup berkorban apa saja utk saya tapi...bg saya.. the true feeling is not there... saya tak rasa yakin... i dont know.. saya jadi tak pandai nak menghargai cinta dan sayang.. i just lost that loving feeling...

ermm im in trouble kan.. alahai.. bukan saya pinta utk jadi confused macam ni tapi... entahlah..
si dia sudah beria2 nak kahwin.nak hidup sama..tapi saya? .... *sigh*


Entahlah..taktau nak pikir macam mana sekarang..tgk kawan2 lain yg da bahagia ada suami, anak2.. rasa teringin tu ada tapi takut menguasai segalanya.. i wish i can get that loving feeling..
i want myself back.. kaseh yg dulu2.. yg romantik..penyayang.. alahai.. to my CH, so sorry sebab ayang tak jadi kekasih yg sempurna... bg ayg masa ok.. insyaALLAH bahagia pasti milik kita suatu hari nanti..


utk kawan2 diluar sana.. saya nak tanya satu soalan jer... kalau boleh kongsi la pendapat anda eh.. ermm macam mana anda rasa yakin yg si dia itu pasangan hidup anda? apa kualiti yg ada pada dirinya yg membuatkan anda yakin he/she is the one?

9 comments:

Dee said...

i rasa u seriklah sis..sbb tu u takut..u confused..u takut peristiwa lama berulang kembali..take ur time..1 day u akan tahu..he's the one..bab2 cinta ni susah nk explainkan..

Kaseh said...

Dee : ermm mmg betol rasanya dee.. sis mmg da serik.. lepas tuh sebenarnya masih tak boleh nak lupakan kisah yg lama..sering menghantui diri.. :( susah kan..

adianiez AIDA said...

pd aida, yg membuatkan aida yakin that he is the one - serasi bersama. walaupun gaduh2 manja, beberapa perkara tak sesuai. tapi hati rasa serasi. hi hi hi...

ye la kan. nobody is perfect. kita kena terima dia seperti mana dia. bukan seperti yg kita nak.

yg penting, jodoh di tgn Allah. bila kita da bertemu jodoh kita, kita akan tau sendiri.

noor said...

susah la nak ckp, coz akak dah ada pengalaman.....akak pun tau, kawin best ms mula2 jer, pas tuh bila dtg segala tanggungjawab n mcm2, then ms tu la kita perlukan sebab yg kuat nape la kita sanggup nikah ngan laki kita tuh...hehehe

maybe akak kena buangkan dulu pengalaman lama n rasa serik n bg peluang pd org yg sayang akak....

Ms AiReEn MoHd said...

ishk ishk..kaseh jgn kusut babeh...kewll jerk..kalau pk mmg la..memacam itu ini tak puas ati la ape la....luperkan..pg mkn nasik pg..hikhik

Mia-Ina said...

sebelum kahwin,segalanya mmg ibarat kepuraan....tetapi slps kahwin, kte tahu the truth colour about our soulmate...sbb tu kak kaseh serik akibat pengalaman lalu....ibarat putus kasih...hanya masa & semangat yg akan memulihkan hati & jiwa.

Pd mia, smpai sekarang mia tak tahu if my fiance is my soulmate or not....kerana cinta cyber mesir-malaysia ni diibaratkan seakan JODOH memutik yg menemukan kami di negeri yg sama ...

Klu org lain bercinta dating dll, 4 me, kami bercinta ala orang agama lak. Bercakap ala2 je...memandang ala2...je..hm, reality tak seindah fantasi ble bersuara di phone gamatnya ibarat serasi....pelik tapi benar setelah 5 tahun cinta maya menyatukan ukhuwah 2 keluarga...hope he's my soulmate & my future hubby..amin

misz Lina said...

kaseh... jgn la serik... mebe utk masa skrg nih, kaseh rasa serik...

but trust me, one fine day... pintu hati kazeh akan terbuka semula...

akak doakan yg terbaik utk awk..

klu awk tanye akak, soulmate tu ape? ntah la...akak pon x jumpe lagi... yg dulu pon "halfway" je....

apekah kite kena redha.. pasrah...

but i'm sure kena tawakal...usaha...

rite?

anyway, anyhOw.. hepi2 kan diri k ^_^

Mimy Hamid said...

kaseh ..aku paham apa ko rasa..even aku yg pernah putus tunang ni..pn serik sgt serik..tp smpi bila...hati kosong beb..tak sumer org sama perangai..yg berlalu ada hikmah...cuma ko jgn buat perbandingan...terima seadanya dgn ikhlas..Insya Allah ko akan rasa tulus nya cinta itu...ecehhhhhhhhhhhhhhh

rasp said...

marriage is a gamble/risk sis...
some are lucky and some...not so!
tapi bagi i, yg penting...
we ourselves have to be strong..
kena ada a steady head on our shoulder..
enjoy the best but be prepared for the worst...
jgn lalai kepadaNya...
never give up...
and oso, true to yourself and setiap yg dibuat/dilakukan haruslah ikhlas

on soulmate? ntah le sis...
no komen...