Thursday, December 3, 2009

Sapa kata Tak boleh?

Salam...

ok ni entry special utk adik Zulaikha and a special thanx to Min (cucucamber)

haha tajuk.. yaya..sapa kata tak boleh? sapa kata perempuan gemuk/comel tak boleh pakai baju lawa2, tak boleh nak berfesyen....tak boleh nak pakai baju seksa..opss silap.. baju seksi... hehe.. bg saya semua boleh.. sebb saya jenis selamba.. org nak kata apa ada aku kesah? my body...suka hati ai la kans...

ok utk menjawab soalan ika ..jap saya copy paste soalan beliau.. :

salam sume.... hehe.. hmm, i have a few questions nak ditujukan pada Kak Kaseh... sy sendiri nak tahu and boleh jugak share pd readers yg lain kan.. harap kak kaseh dont mind... well.. anda sudah sedia maklum, org badan besar ni susah betul nak cari baju kan.. kalau ade pun, kite sendiri mcm segan nak pakai, kadang2 tak selesa dgn cutting n warna n corak nye...juge mslh tak yakin dgn diri sendiri nak berfesyen... sy tengok gambar2 kak kaseh dlm blog beliau, tengok baju2 yg beliau pakai, cara dia bergaya, dgn perfumeS beliau, dgn handbag beliau, penampilan kak kaseh buat sy really impress..suke tgk..n seperti nak jadi mcm beliau...tapi masalah keyakinan diri dan tak reti =( utk pengetahuan anda semua, dulu mase berat sy 120+kg, sy tak terlepas dgn baju kurung...jarang berseluar...kalu berseluar pun, mesti pakai dgn tshirt jer..tak penah pun nak try pakai blouse... skrg ni pun, dah start pakai blouse, tapi mcm tak reti nak bergaya...kdg2 rase malu..hmm, ntahlaa... so, sy nak kak kaseh share ngan ika n dgn semua readers, mcmane akak berani bergaya walaupun berbadan besar..dan share laa jugak ngan kami any fesyen tips,camne nak pilih baju, mcmane nak yakin kan diri ttg berfesyen, ape prinsip akak on penampilan diri..dan ape2 jua laa yg akak nak share dgn kami TO BE MORE ATTRACTIVE...cewaahh!! thanx kak kaseh..juz post dlm blog kak kaseh, nanti ika copy n paste yerk..THANX AGAIN!!

jawapanya adalah :

haha ika ni kans.. ermm akak sebenarnya takla pandai sgt bergaya pun..tapi akak ada taste akak tersendiri, utk cara berpakaian, akak bukan seorang yg terlampau taksub pada branded stuff.. ikut mood n kalau lawa dimata akak, akak suka, akak pakai.. n tak semestinya baju tu kena mahal.. asal selesa dan cantik mata akak memandang dah cukup dah..

Akak minat fesyen, and rasa teringin nak pakai baju tu la..baju ni la.. kebanyakan baju org2 slim pakai, semua akak teringin nak pakai.. tapi of course la ada baju yg mmg tak sesuai org berbadan comel macam kita ni pakai.. yg mana sesuai akak akan try.. tapi kat malaysia ni mmg susah nak carik baju utk org2 comel macam kita ni.. yg ada cuma MsRead, BigbrownBag, and ada satu lagi akak lupa lak nama dia.. tapii..akak sgt suka shopping kat Jusco, brand Scarlet Plus, kat situ ada byk baju2 plussizes yg lawa2... kalau pandai kita mengayakannya insyaALLAH pasti jadi comel n cun..

Dulu masa akak kat US, senang nak carik baju plussize.. kira akak mewah baju lawa2 masa akak kat sana.. sebab maybe org2 kat sana mmg besar2..so byk pilihan...even akak tak pernah rasa tersisih atau segan masa akak kat sana.. dorang tak penah pandang semacam or pandang macam buruk sgt si gemuk ni pakai baju camtuh..haa lebih kurang camtu la.. even akak ada swimsuit akak sendiri..and akak tak pernah rasa segan nak g swimming masa tu.. tapi cuba kalau akak pakai kat mesia ni.. mampus free je kena kutuk macam badak air kot org akan ngata.. mentality org mesia mmg camtuh.. haha tapiiii.. ada aku kesah?? takk...akak tak kesah sikit pun dik.. kalau akak g swimming, selamba badak jek akak pakai swimsuit akak, bykkk mata memandang..mesti dorang menambahkan dosa dorang sendri...so what....apa ingat org yg kurus2 seksi je bleh pakai baju mandi? puhlizzzzz... aku takkan nyusahkan diri sendiri pakai baju tebal2 g masuk swimming pool.. biar la nampak extra baggage tu..janji akak selesa..

ok my office attire : kat tpt keja akak sini akak kena pakai uniform, and most of the time uniform n jeans jek la hari2 g opis..which is mmg sgt selesa bg akak yg kena hari2 kuar masuk production, takkan la akak nak melawa bagai g masuk kilang kan.. nati tak jadi keja budak2 nepal kat kilang akak ni ha.. haha.. tapi ada gak sekali sekala akak tak pakai uniform tapi sgt jarang berbaju kurung, maybe sebab tak sesuai n akak takde koleksi baju kurung yg `muat` skang ni..so lebih selesa pakai blouse n pants je...

tapi masa akak kat tpt keja lama dulu.. mmg kena melawa la sikit.. sebb duk office je and surrounding pun lain.. and koleksi baju2 and kasut mmg byk.. ngan baju kurung lar.. kebaya, skirt, blouse and pants.. pastu matchkan ngan kasut..handbags.. mmg complete la dulu.. sebab dulu2 zaman melawa akak.. skang ni ada sikit malas la.. lagipun..kalau ika nak tahu.. baju2 lama2 dolu2 dah TAK MUAT, sebb badan akak dulu tak segemuk skang.. tu yg byk baju tak muat.. ada yg dah bg org..dan ada yg masih simpan sebb sayang..n berangan one fine day akak akan dapat figure tu balik.. and lagi kurus and slim and cantiks..

so skang ni akak mmg da jarang sgt shopping baju.. kalau perlu jek baru akak beli sebab..takyah nak susah hati nak tukar baju hari g keja..sebab dah ada uniform.. sebb dulu kalau pakai baju yg sama macam tak besh jek kan.. tapi main reason akak tak bershopping baju skang pun sebb akak nak kuruskan badan dulu..baru bleh shopping.. skang ni too limited.. tapi the desire tu still ada.. bila tgk org tu pakai cantik..akak pun nak pakai.. cantik ke tak cantik pada pandangan org lain akak tak kesah..yg penting akak selesa n tak menjolok mata sgt..haha..

bg akak, yg penting tanamkan dalam diri rasa confident tuh.. this is our body ma... just appreciate it.. kurniaan ALLAH.. naper mesti rasa rendah diri..okla kalau ada keinginan lebih nak pakai baju cantik2 da tentu kena kuruskan badan kan.. tapi sementara kita masih berbadan comel ni..then enjoy jer.. jgn rasa down or segan.. kalau ikutkan yg kurus2 tu pun kadang2 pakai baju tak lawa mana pun.. yg gemuk comel macam kita yg kadang2 sweet je org tgk..tul tak kawan2 ku sekalian? heheh..so ika.. be cool ok dik.. jgn segan nak berfesyen..tak salah pun, jgn rasa rendah diri sgt.. tak caya g tanya ngan kak Mimi or kak CathJ, akak admire dorang sgt2.. mereka2 ni mmg uptodate ngan fesyen..dan badan mereka adalah kiut okay.. hehe..lawa jek akak tgk dorang pakai.. takde masalah pun.. lagi vogue ada la.. so sapa kata tak boleh kan?

ok kalau bab baju akak mmg tak kisah kalau pakai baju murah n tak pandang brand sgt..tapiiiii bab parfum mmg tak boleh.. akak mmg hantu parfum.. sebenarnya parfum apa pun boleh asal wangi tapi kalau beli yg murah n tak ori ni..nati bau dia tak tahan lama.. mmg dari kecik2 akak dah suka menda2 wangi ni.. masa sekolah dah start pakai minyak wangi sumer.. tapi masa skolah ofcoz la tak mampu beli yg mahal2.. takat enchanteur yg spray2 tuh..tapi lepas tuh akak tukar pakai Marks & Spencer yg lily tuh..wangi giler... abeh sekolah masuk college..dah start pakai mahal sikit.. masa tu bodyshop..ngan earth apa ntah lupa dah..pastu yg paling besh adalah kebas mama punya parfum... ahaks.. :P pastu akak fanatic parfum CD, masa tu kalau tak silap Tendre Poison... sampaila abeh college... further studies kat US, haaa kat sini la akak betul2 mewah abeh ngan parfum.. kat sana akak buat partime job..so duit gaji mostly abeh kat parfum.. sebut je apa jenis semua akak dah try...sebb kat sana murah sgt.. bygkan la..gaji akak kat sana US800 je... yerla keja fastfood wat do u expect kan.. tapi ngan 800 tu mcm2 den bleh beli.. rasanya sebulan 3-4 botol parfum... aduhai..miss that moment lar..itu citer dolu2.. skang pun akak still collect parfum tapi dah kurang la sbb kat mesia ni mahal dah.. sebotol dah 300 lebih, takleh la nak beli sampai 2-3 botol sebulan..haha.. tapi akak tetap ngan parfum collection akak.. takat ni ada lebih 20 botol kot..tak termasuk yg dah abeh pastu dah kena buang botol kosong tu ngan mama.. aduhai.. kalau org lain suka kumpul handbags or kasut.. akak lak definitely parfummmss... :P

so itulah serba sedikit pasal akak.. ada yg dah lari topik tp hopefully ika tak kesah.. yg penting..confident je ngan diri sendiri.. lagipun ika comel laaaarr.. akak dah jmpa ika aper.. pasni selamba je pakai jeans n shirt ke.. skirt ker.. jgn pakai baju kurung je.. orait dik?

ok da terlanjur citer panjang lebar pasal sapa kata tak boleh ni.. baru2 ni akak beli baju..online shopp.. sebenarnya dah lama teringin nak pakai maxi dress tau.. tapi non ado size... payah sgt nak carik.. kalau ada pun bila test sendat kat perut la..breast lar..bontot lar... ada je masalah..tapi kali ni akak beranikan diri try.. thanx to Min at Cucucamber.blogspot.com ,

meh layan baju baru akak.. haha seksa yuuu...

Dah lama teringin nak pakai maxi dress ni.. baru ni ada size beb..



hahaha muka tpaksa dikaburkan sebb gambo seksa..nati masuk TV lagi muka aku kang..hahah oh abaikan selulit2 di lengan itu yer..like ai said before.. im the very slumber person...dun really care wat other people will say.. lgpun baju2 ni konon2 nak pakai masa kat bali nati.. so yg kat atas ni bleh pakai time candlelite dinner...chewahhh...


haaa yg ni plak bleh pakai masa bersantai ditepi pantai.. kalau takmo nampak lengan besor tuh bleh pakai shawl or cardigan.. comel aper...

haaaa yg ni....comel kan..pink kaler lagi tuh.. kalau taknak nampak seksi sgt bleh pakai inner.. ermm yg ni den admire... nak g book kat min kang..haha...

so kalau sapa2 berminat nak tgk baju2 lawa2 utk plussize bleh jengah2 blog Min (Cucucamber.blospot.com)



tu jek la jawapan dari akak utk ika.. rasanya panjang sgt ni utk ika copy paste kat blog..takperla.. yg penting...be confident ok.. sapa kata org badan comel cam kita takleh melawa.. :)


last but not least.. ni gamba akak ngan amy... baju tu beli kat tesco jek..murah tapi comel kans.. heheh...sapa lagi comel .... akak ke amy? kalau korang cakap amy comel..takmo kawan...hahahha


daaaa...happy working n happy weekend.. :)

14 comments:

AmY-AdLi said...

babun je kan..
nak jugak libatkan amy..
cisss !!!!

Kaseh said...

amy : blueekkk..wakakakaka

farra-eng said...

wah panjang gila entry tapi me b'jaya bca sampai abis. Wah best dpt stdy oversea huhu..

Amy said...

Kaseh,
cantik la dress ko yg 1st tuh...pakai mase dinner mmg sweet hokeh! Aku ni da lame xpakai dress. Tapi kalo kat sini mg org xkesah sgt tp aku lak kesah hahaha.. tu yg susahkan...

Tapi aku btl2 suke la dress ko tuh..Mane ko beli weh?? Arini aku start xercise. 20menit stepper pastu 15menit aerobic..ok la permulaan kan. hahaha

Kaseh said...

farra-eng : mmg besh yang..rindu woo... alahaii..


AMY : tu laa lawa kan.. aku beli kat blog cucucamber.blogspot.com
yg latest nyer lagi lawaa.. aku suka yg xmas dinner dress kaler hitam..lawa bebb..

ko da start exercise eh..tu yg aku jeles tuh..aku kena start exercise gak la beb..kalau tak mmg takkan susut lemak2 badan aku ni haa

Mimy Hamid said...

aku glamer kaseh...hehehe....aku sekadar bg pendapat...dalam berfesyen tk kiralah bentuk badan camner...asal konfiden belasah jeeeeeeeee...janji selesa n trendy..fashion cepat berubah..nak tunggu kurus lmbt jd nk ikut trend...pakai apa je..ko ngan aku kaseh mmg sama aje dressing nya...ahahhaha

Kaseh said...

mimy : betul2..kalau nak tunggu badan kurus baru nak melawa ntah bila la tu kans..haha aku mmg da lama suka tgk ko nyer style la beb..sempoi n kiut..ko pun selamber jek..tu sebab aku sukakk..

noor said...

kak kaseh...hari tu nampak amy kat jusco, tinggi dia yer...
perasan coz rambut dia tu la...hehehe..
anyway, akak mmg pandai bergaya...
cam sy nak pakai bj ketat skit dah risau, sebab belum kuar umah hubby dah pegang lemak kat perut especially...
hehehe....cancel awal2...kang derhaka lak tak dgr cakap suami....

Kaseh said...

Noor: haha aamy g jln sorang2 la tuh g jusco...akak kalau jalan ke jusco tu buat selamba bodo je pakai sleeveless.. mmg byk la mata memandang..lantak kan dorang ler hehe
yerla mmg patut dornag pandang pun..lengan dah mcm peha org..ahahah..kutuk diri sendiri takper kan..

sue said...

Thak's 4 the info...maklum la..sue ni pun big2 saiz jg..Tapi mmg tabik spring la pd kak kaseh ssb still bergaya walau saiz besar...

sue said...

dress hitam tu cantikk...

noradzlina.kamdani said...

akk, thanks for the advice..sy suke. fikiran akk mmg terbuke... sy rasa selain drpd brand yg akk sebut td..ade gak.. brand mcm South China Sea (kt Parkson kot), Mark & Spencer, KLCC(sy blm lg pergi butik ni sbb dh lama bebeno xg KLCC - kwn bgtau ade size plus2 mcm kite)..lg 1 ade 1 kedai namanye V-One bole didapati di The Mines, Carrefour Ampang n according to my sis V-One br bkk branch nyer dkt JJ AU2, Ampang...kite suke g V-One sbb bajunye affordable, cantik n current fashion...klu akk sempat g le jengah...

Anonymous said...

waaaaa!!~ meh² nak gak dress itam bunga pepel tuh!! cantik² klu sy pakai kompemlaa yot jek yg kedepan

valentines gift online said...

When I have jobs I need to get done I post ads in local newspapers, occasionally craigslist. I generally get a good response.