Tuesday, August 18, 2009

Strategi diet Bulan Puasa :)

Salam..

dah lama tak citer pasal diet kan.. ermm sebenarnya diet takde la ok sgt pun tapi tak kelaut jugak..cuma lembabs je.. biasala byk pk..haha ye la kot.. susah gak hati bila dipikirkan tapi..pk je tak guna kans... haha..

semlm.. masa tgh syok2 merehatkan/memalaskan diri depan tv tiba2 ada sms masuk... maka terjadilah perbualan antara kakak n adik yg sedang bertungkus lumus mendietkan diri.. haha layanss...


Ika : Report progress diet..
Me : suka2 je nak bakar Celebrity Fitness haha

Ika : terkejut?

Me : Takut? haha

Ika : Challenge? ermm

Me : can do maa ..:P

Ika : Cabaran bakal bermula!

Me : bersemangat kah!

Ika : Sweet dear sister.. :)

maka..itulah plan diet kami utk bulan puasa ni.. haha mudah2an menjadi la.. lagipun kat umah mmg semua nak diet..mama awal2 dah bgtau dia malas masak..so semua kena malas makan gak.. tapi weekdays tu bleh lagi diet..tapi weekends? aduhai.. baru je nak pow andak berbuka kat Hilton...waaaaaaaaaa... takper.. diet diet kaseh.. dah boolat sangat dah badan tuh.. tak sedar2 lagi ker? yaya saya ingat.. n saya akan diet.. so sama2la kita beribadat sambil menguruskan badan di bulan puasa yg mulia yg bakal tiba nati..insyaALLAH..

to ika... chaiyokk ..hehe kurma n susu only okayy... :P muahahahah gelak jahat gak..

p/s : selamat menyambut Ramadan dan jom diet ramai2.. :)

30 comments:

sis_nita said...

akak nak itot dalam cabaran ni blehh..?

Kaseh said...

sis_nita : buleh aja...jom arr ramai2 menyeksikan diri ..hehe tapi bleh ke tahan tu kak oii.. sok sara wawa nak beli macam2 utk berbuka puasa takkan ibu dia makan kurma ngan susu jek..... :P

Zulaikha said...

aduh kak kaseh ni..siap taruk gambar sms..malunyeee!!

hahaha...

lepas ni kene gi supermarket, borong kurma n susu banyak2...haha..

Kaseh said...

ika : muehehehe penyunting semangat tuh.. tu yg kena letak gak sms tuh.. akak pun nak carik kurma gak. tapi nak yang Yossuf Toyyubbb (ikut sebutan cam dalam iklan radio tu) hahaha.. ermm tapi kan..baper ketul kurma leh makan ni.. mintak tolong ika cari info baper limit kurma leh makan.. kang akak belasah sekotak kang..muehehehe

prebetsabu said...

kurma n susu? adoii kang ken penyakit kurang khasiat lak kang lg susah! at least tambah la ayam golek ke dalam menu tu...

ayam golek time kat bazar ramadhan sangat sedap menggoda!!!!!!!!!

Kaseh said...

PS : haha ..cadangan itu akan ku pandang sebelah mata je..purak2 tak nampak.. tobat dah...kali ni kena betul2 diet.. dan macam guni terletak dah ni ha.. takleh jadik.. ayam golek ke..tergolek ke.. harus dilupakan..tapi tadi singgah kat blog dj epoi..air buah2an beliau sangat menariks..haha

lily lotus said...

yer2 mari berdiet dibulan puasa..tp bila dh nk berbuka tu mcm kerasukan plak nk mkn sume..camne tu

Iena said...

wa kalo mkn camni mmg tinggal arwah di pertengahan bln pose la gamaknya... sesia wa shopping raya... hu3...

Lazyf... said...

Akak, my plan for this coming Ramadhan diet project is...

Sahur : Sblm mkn sahur telan 2 sachet susu IgCo...

Buka : Pas terawikh minum 2 sachet Fiber XXX...(biarlah rahsia wat mse nih dulu brand fiber tsbt...hehehe)

Type of food : elakkan mknn bgoreng, nasi separuh, lebihkan sayur n makanan yg direbus & steamed...

***mtk2 jgnla ke laut projek diet sy nih...hehehe

noor said...

Takper ika...bukan ika sorang jer masalah cam tuh....sy pun sama...diet tapi tak turun2 gak, menten jer kat situ....tp tak per insyallah bulan pose nanti kita pulun abis2 yer....

ala kak kaseh, masalah mmg tak pernah akan abis so tak yah la pening2 kan kepala pikir yer...

rasp said...

nak diet gak tapi kan...mesti ada tapi tu kan, isk isk isk... tapikan bila bab disiplin saya hancusssss..camne tu...

belum start dah negatif kan..tak leh jadik...nak try gak lah...

POSH76 said...

aku pun teruja....aku pun ingat nak control makan masa bulan poser nie...riso gak tak pasal2 baju kebaya wa tak muat...huhu...

kurma is good fibre...tp tak lalu ler aku nak makan tu dgn susu ajer..huhu

anyway korang trylaa...all the best...

Kaseh said...

lily lotus : itulah yg risau tuh..biasalah godaan bulan puasa kan.. time berbuka macam2 teringin..uwaaa

Iena : hehe takde nya jadi arwah ko ni pun.. paling2 pun tinggal rangka jek..ahaks..

Kaseh said...

lazyf : waaa siap da ada menu plan eh...bagus2... ermm susu tu elok tau..member akak cakap la..tahan ke godaan bulan puasa ni dik. sok pastikan anda tidak ke bazar ramadan ok..kalau tak nati kelaut diet.. :P


noor : masalah yg tak abes2 melanda diri.. tak pk takleh ..nati lagi serabut kepala.. sudahnya nak elak pk masalah..makan.. aduhaii

Kaseh said...

rasp : sama la kita.. disiplin je takde.. kalau tak..da lama leh slim dah..


Posh : hehe jom diet bebeh.. sok pakai kebaya lawa jek...

Faizah_Haris said...

wahhhh nak join nak joinn!!...hehehe

Shifa said...

nak join..
tp cam x mampu..
tp cam nak join..
tp larat ke?
tp join pun best..
ish2, nanti la pk..
skrg blum puasa mkn best2 dulu.. hehe..

★ Nu♥ℜul ★ said...

kaseh..jom kita diet sesama ye..

atty's said...

kasih jom kita diet sesama..

yang nurul tu tadi..kty...hehhehe..

Kaseh said...

Faizah_Haris : meh join diet meh.. sok raya vogue gitu..hehe


shifa : haha bleh pk2 dulu eh.. takpe..makan2 puas2 dulu.. nati kena diet..

Kaseh said...

atty : meh diet meh.. terkejut gak kalau nurul yg nak diet.. da ok da badan anak dara tuh..hehe

sis_nita said...

katakan TIDAK pada BAZAR RAMADHAN.. hahah! hengat tu kaseh.. aku dah standby nehh..

damiqula said...

bazar ramadhan tu bahaya kak.mcm2 kuih ade.saye punye plan plk,nak makan sup2 je sepanjang ramadhan.aci tak?:p

Kaseh said...

nita: wakakak aku dah berangan dah apa yg adakat bazar ramadhan nati :P hehe taklaa.. aku tetap ngan dietku.chewaahh


damiqula : waaaa diet tu ok gak tuh..tapi cukup je tenaga kalau mkn sup2 je.. kena tgk gak kalori dia tau yang..takut tak cukup zat..hehhe pandai cakap je akak ni kan..

nasazfrog... said...

CUBA DULU LA EK MANA TAU BERKESAN PULAK,, HA TIME TU BLEH SAMBUNG GELAK JHT LAGIK..HIHIHI,
TAPI SIS KURMA MMG BETUL BLEH TAHAN PERUT KITA DARI LAPO,,ALHAMDULILLAH TIME PREGNANT TAHAN MAKAN KURMA BUAT MAKANAN UTK KITA N BABY,,:)

Kaseh said...

Nasazfrog : bleh tahan eh..ok ok nati sis cuba.. tapi kan ada banyakkkkkkkkk dugaan woo.. adik2 kat umah da menyakat..nak berbuka itula..inilaa.. haiyaaa..

noor said...

kak kaseh...kalo kurma yg fresh tuh sekilo saya boleh abiskan sekali hadap...hahaha...best giler...yg tu ok tak utk diet??tapi mahal la harga dia...

Kaseh said...

Noor: akak baca kat blog ika takleh nak mkn kurma byk2 woo.. kalori dia tinggi.. mmg la menda tuh sedapp..haha akak pun suka.. ingat nak cari yg yusoof toyyobb..camne ntah eja dia..haa yg tu.. mmg mabeles rasa dia.. tapi kita jgnla mkn sekotak..haha 3 biji cukup utk sahur..pastu buka pun 3 biji gak..haha taktau tahan ke tak..

CintaHati said...

caiyokk.. caiyokk.. nanti abg dtg bawak CNI Kurma Badam & Aprikot untuk berbuka puasa, nyumm.. nyumm.. enak sekali.. kurma yusof tayoob pun best gak..

masviona said...

huhuhu tu ler pasal sy pun jeles gak bila tgk org lain mkn mcm² but maintain slim melim je kan...hiksss