Tuesday, August 25, 2009

Jalan Jalan Lupa Diet - LeMon (Edisi bulan Puasa)

Salam..

cakk.. hehe sorry lama tak hapdate.. chewaahh mcmla ramai yg tunggu entry dari saya eh.. ada citer nak update tapi penyakit M melanda diri.. nak update blog pun malas.. pastu blog TBL pun ku malas nak update..sorry yer contestant semua...insyallah ptg ni ku update ok..

Puasa anda semua macam mana eh? saya sempat la jenguk2 blog2 kawan2.. alhamdulilah so far semua nya ok kan.. takde citer ada yg pengsan puasa2 ni eh... paling2 pun citer menu berbuka puasa yg sgt menyentap jiwa jika kita baca siang2 buta ni..haha..
Remove Formatting from selection
so far puasa saya alhamdulillah ok.. agaknya la..bukan apa.. saya ada masalah period tak seimbang tau.. so ikut suka2 dia je nak period.. baru2 ni je period 3 minggu..giler kan.. pastu masa puasa ari pertama tu.. dah kul 6 masa tu..saya nak mandi..tgk2 ada stain.. alahai.. takkan piyet lagi kot.. so malas nak pk saya teruskan puasa.. dalam hati ni tawakkal je la.. so sampai arinih saya masih puasa.. alhamdulillah..

ingat lagi tak entry ni

takper kalau tak ingat ..ala yg konon2 saya nk diet kurma n susu je utk bulan puasa ni kan.. ermm hehe program tak jadik la.. tapi kira jadik la jugak.. saya cuma amek kurma n susu waktu sahur je.. n alhamdulillah dah 4 hari kita berpuasa maka 4 hari jugakla saya bersahur ngan 3 biji kurma n segelas susu lowfat dan alhamdulillah saya takde masalah lapar or letih langsung cuma nngantuk jek la..hehe

pastu berbuka pulak.. haaa ni nak citer pasal berbuka.. actually da lama nak citer tapi dok tunggu amy update blog dia pasal berbuka kitaorg ni so senang saya nak copy paste jek.. ok berbuka pada 1st day puasa arituh sgt heavy..we all g Lemon lagi.. citer selanjutnya sila baca dibawah ini eh.. saya copy sebijik2 dari blog amy..hahah.. jgn sentap tgk lauk2 tu eh.. mmg sengaja pun.. :P

----------------------------------------------------------------------

Lama giler tak update.. memang pemalas betul ni.. ok sempena bulan ramadhan ini. Aku nak update makanan je tiap2 hari. hahaha.. buleh x? cam keji je kan letak gambar makanan tengahari buta. Tapi tak pa.. korang semua sudah besar. takkan masih terliur seperti kanak2 kot.

Ok.. ini adalah berbuka pada hari pertama.

Andak datang. Maka makan luar. Dekat Lemon. Paling dekat dengan rumah.
Nak tunggu andak sampai.. mak aiihh.. mmg tak berbuka la korang... nak dekat kul 9 baru ktorang tercongok kat Lemon ni. Masuk2 xda orang pon. Serius cam tak laku Lemon metropoint ni. Seb baik David Teoh kaya. Takde la nak bankrupt2..

Receipt tak simpan. So tak igt ape namenye. Aku bantai je lah.



Brocolli masak Oyster kot.
Nampak kuah die ala2 letak oyster sauce jek..

Thai Chicken.
macam letak sos ikan jek. Kak ros kata busuk! Haha

Telor bungkus pon ado..
Tapi aku pandang sebelah mata jek..
Kat kedai bukit lagi sedap.
RM1 je... ngahhahaa


Ikan Siakap masak Lemon..
Giler presentation dier huduh nak mampos..
Penat sgt kot puasa .. so diorang malas nak hias2 ..
Kung poh Squid
macam ko makan sotong celop dengan kicap je.

Tomyam.
Sekali 2 mangkuk dier kasik.
Gaya macam besar sgt je perut kami.
Ke mmg besar??


Tou Fu with chicken ape ntah.

and last sekali.
Si kecik masak bra dan spender.

hahahaaha..
sekian terima kasih.
Aku mmg malas.


-----------------------------------------------------------

sama je adik ngan kakak... sama malas.. heheh. ok utk 2nd nyer makan2 kita tunggu amy update lagi sebab gamba2 semua kat dia.. 2 hari tu je la we all mkn luar.. semlm makan kat umah je.. sebab anak2 sedara datang.. cuti sekolah kan.. so fifie n atish ada la kat umah.. semlm mama masa nasik then beli lauk je kat bazar ramadhan.. dan dah di chop fail.. ptg ni kena pi tpt lain sebab tak sedap langsung.. macam manala dorang berniaga eh.. masak ala kadar je.. takde rasa...ermm ntahla...kurang pahala puasa saya arinih..isk isk..


p/s: teringin nak makan ayam penyet larrr.. kat mana nak carik eik..!!

28 comments:

Faizah_Haris said...

wakakakakakakak...byknyer menuuuuuuuu....yg last tuuu sotong kering masak pe yer? wakakakak....meeoooWWW!!

Dee said...

eh..yg last tu gambar saja2 ke? wakaka..sedap ke mkn kt lemon? murah ke mahal?

AmY-AdLi said...

mmg xde keje eh duk copy paste je...
along bawak kete ape arinii?

Mimy Hamid said...

ala tak berat pun meals tu..ok je sesuwai tuk ko nak diet..tak tgk menu aku lagi..hancussss

Kaseh said...

Faizah : wakakak tu la pasal menu yg last tu yg besh sekali.. makin boncit perut si kecik tuh..

Dee : nak kata sedap..tak gak..tapi buleh la kalau saja2 nak mkn chinese food yg halal.. harga dia standard biasa je dee.. kalau 6 org mkn arituh 150++, puas makan.. ada masa g la LEMON.. heheh kosong je salu kedai tuh..tktau naper..

Kaseh said...

AMyGedik : haha mmg tunggu amy update...along copy je la.. senang citer... arinih bawak wira..kata nak pakai kete semlm..along bwk la wira..


MImi : hari2 aku masuk blog ko.. menu ko menyelerakan..aku kena tahan tekak n nafsu je ni..hehe

*Miss Geli^ said...

baru je tadi, aku tido kat surau, bukak mata , ada bau beger..enak plak tu..derang melantak beger king..si tenit kat dalam dah menendang2 mintak rasa beger...

bukak blog ko plak ada gambar makanan..kali ni bukak si tecit menendang2..aku nak tendang-tendang plak...

sedey tau...

atty's said...

wahahhaha..kelakau ar ..kaseh..last..ade lak ..tucin tu ..

ayam penyet kan ade kat sek 15 bandar baru bangi tau kaseh ..kedai berdepan ngn stadium tu ..dkt2 ngn puteri bongsu ..gitu ..kt tangki air..tp kty lom penah terai ..lagi .

Kaseh said...

missGeli ; sabo2..aku takde niat nak suh ko menendang gak..hehe si tecik menendang takper..ko jangan..bahaya..



kty : tgh salin direction kty bg ni..nak g carik ayam penyet..sib baik kat bangi je.. kalau kat kl..telan air liur je la.. cuba kty bygkan..ayam penyet ngan sambal belacan dia..ngan ulam2 dia..pastu ada nasik panas.. mabelesssss...hehehe

POSH76 said...

beb bnyk aku nak komen ni hehe

aku mmg tunggu jer ko update blog...terus redah...hehe..ko update apa pun aku baca jer...hehe

Aku pun ikut gak yg kurma & susu tu...tapi aku idak ler makan tu jer...aku still makan nasi...sampingan jer...pengsan aku makan cam gitu jer...korang mmg terer leh makan cam gitu...tabik wa...

Aku tingin nak p...tp baru jer nak book..Mr y dok kata tak yah...c*n* punyer...p restoran malay...huhu...terkempunan jerlah aku...hehe

Ko ni kan wat suspen ajer..aku ingat kan last tu pun "lauk"...rope2nyer tuceng yg sgt cumil...ooikk bra saper tu dia dok landing...hehe

Iena said...

muakakakaaaa... aku br nk tabik spring sebab igt misi ko nk berbuka ngn kurma ngan susu jer berjaya... nmpknya ke laut! hahahaha...

byk2 menu tu... aku tertarik ngn sotong kering mskan si kecik tu jer! :)

Kaseh said...

posh : so far tak lapar pulak aku alhamdulillah... kalau puasa tahun lepas lagi la aku tak sahur langsung..malas bgn nyer pasal..
mrY tak kasi bek jgn pegi.. hehe..tapi kalau ko ter pegi yg kat kajang nyer branch tu takyah book pun takper..tak ramai org pun.. taktaula kalau awal2 puasa je tak ramai..
si tecik tu mmg suka2 dia je mana nak landing..



iena : waaa nampaknya aku kena buat gak la..berbuka ngan kurma n susu jek.. aku bukan tkanak tau tapi ada sumber2 aku baca kata kurma tak elok mkn byk2...kalori tinggi.. nati makin debab lak badan aku kang.haru.. org puasa makin slim tapi aku makin bulat..

Amelia Khalik said...

Kaseh..Salam Ramadhan..hehehe..*sori terlambat*, anyway nak carik kedai ayam penyet..cuba kedai sharifah zarina penyanyi tuh kat depan Sunway Pyramid ajer..kedai dia berdepan dgn highway ada sign board kaler biru tulis bakso. Next to kedai dia ada kedai keta. Not bad gak lah..tapi yg lagi satu ada kat d curve..yg tuh mmg best!! hehehe..

Ms AiReEn MoHd said...

memula aku tgk lauk ko ...perut aku da bg signal suker gerak kan mouse tuk bla...to aku tahan napsu...sekali aku scroll pelahn lahan..ala ala gimik gitu..aku nyer air liur ala ala nak tumpah...pastu aku nampak ............

adoi byk mknan..aku tak leh tahan..aku bukak komen bok ni nak komen..jgn la seksa aku gini nok...mak terseksa tgk makanan bebyk tuh..napsu serakah mak mengila ko tau tak?adoilamsedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......aku nak masak semua gini la..sedappppppp woooooooooooooo..

sis_nita said...

Kasehhhhhhhhhhhhhhhh..!

hahahah! wahhhhh.. takde satu pon menu berasaskan kurma ngan susu.. ala.. susah woo nak tahan selera bila dah seharian berpuasa..

aku rasa kan.. lepas rayerr laa kita mula lek.. mana leh tahan woo.. tgk menu2 mabeles bila perot tgh lapar..

hahaha! *gelak jahat*

gerbera said...

Hep!hep!makan sakan nmpk.Kate nak makan kurma ngn susu je.

Ayam penyet dekat USJ Taipan best. Sunway Mentari pun best ( depan Sunway Pyramid) . Haa..lagi 1 dekat the curve.

Tapi no 1 paling marbeles kat Taipan. Big portion ,tp kat the curve ayam dia sangat lembut.

waaa..mcm mane nih?

lily lotus said...

wakakak..sup bra la plak

damiqula said...

kat mane pulak lemon ni kak kaseh?

sy pon ske ayam penyet,tapi slalu pegi kat the curve jer

kawan2 indon sy suke pegi kat depan sunway tu.lagi sedap katenye

Kaseh said...

AMelia : salam ramadhan utk ame gak.. kat depan sunway eh..nati kaseh try pegi.. bila la tu agaknya hehe



aireen : aku bg ko idea apa nak masak utk boy..tu yg boh macam2 makanan dalam blog ni.. aku buh je jenis makanana..pastu sure ko rajin carik resepi...ko masak ....pastu aku cilok balik resepi ko hehhe.. cenggitu la sudahnya.

Kaseh said...

SIs nita : wakakka tu la pasall kelaut sungguh diet kurma n susu konon2 ni.. tapi aku nak try buat gak la sehari dua nati betul2 sahur dan berbuka ngan kurma n susu je..
takpun kalau tak buat gak.. lepas raya la baru buat..aahhaha



Gerbera : hepp balik hehehe.. tu laa..mampu buat time sahur je.. bila nak berbuka tuh..dalam pala da mcm2 pk apa nak beli n nak makan hahaha

Kaseh said...

lily lotus : hehe tu amy nyer keja tu.. saje dia amek gambo si tecik..jadikan lauk..


Damiqula : ramai org kata kat depan sunway sedap..nati akak nak try gak.. thecurve jauh sgt ngan umah.. hehe

Lazyf... said...

Akak, lauk yg last skali tuh mmg x leh bla....hahahahahaha...geram jer nengok si KECIK tuh...rase nk gomol2...hehehehe...kemsalam syg peluk cium kt dak KECIK tuh ek...huhuhu

Kaseh said...

lazyf : hahaha tu la pasal.. si tecik da makin boroi woo.. asal jalan sikit je kan..pastu dia duduk melepek bersandar.. mmg pemalas betol macam tuannya gak hahaha

masviona said...

tak pernah lak try makan kat lemon nih....camne ek kaseh best ke???

heheheh picca yg last tuh kelakar lah kucing ngan bra...hiksss

Kaseh said...

Masviona : kat Lemon eh.. ermm bleh la kot.. kalau teringin nak mkn BUtter Prawn ngan Lemon chicken tapi malas nak g jauh2..kat situ kira ok la..hehe..

tucin tu buah hati si amy.. ada 4 ekor kat umah tuh ha..

watie said...

salam ramadhan

best2 menu tue hihihi

selamat berpuasa :)

Kaseh said...

Watie : salam ramadhan.. hehe menu menggemukskan tuh mmg best..

Ms AiReEn MoHd said...

nok aku semlm mkn kat shogun kan...aku nampak ikan lemon baagi tuh...aku ngan cecepat amik bekas sudu ke plate aku..tamak okeh...sebab kan ker aku dtg blog ko jamu mate tgk mkanan..sebaik aku jumpa mknan sesedap gak semalam..oleh yg demikian lemak kat perut aku berparty la deyrang abis jumpa kawan baru kan...ade rase nak pengsdan aku mkn semlm nok...kenyang ya ampun....bulppp alhadullillah...nok jom buker saem jom...ajak garbera sekali...tu si mieza tuh..kawan den gak...