Thursday, September 17, 2009

Sembang2 Raya

Salam..

Selamat malam semua, haha malam ni buang tebiat post entry.. sib baik la kans..tgh rajin.. bertemankan frappucino starbucks ni melayari blog kawan2 dan cuba utk post entry sendiri haha..(b4 tu kan ni nak ngadu ni..saya ada bad habits la skang.. dok suka makan menda2 manis.. ngan kukis pemos amos nyer..pastu ni tadi suh amy g beli frap starbucks.. diet dah terang2 kelaut dah ni..waaaaaaaa) ok sambung citer


bukannya apa..dok niat dari kelmarin nak marathon baca blog kawan2 yg termiss.. sib baik siang tadi dah wish hari raya kat semua..ermm rasanya semua dah wish kot..kalau ada yg tertinggal tuh harap maaf sgt sebab maybe masa dok nak wish tu blog korang den takleh nak bukak..tu yg tak terpost komen raya..anyway selamat hari raya buat semua kawan2 ku yg tersayang...

ermm malam ni nak citer apa eik.. kira sembang rojak la eh.. hehe...sambil2 meniarap atas katil ni..kita sembang2..jgn saya tertido sudah..hhehehe.. mata dah mmg layu2 dah ni... kat luar hujan lak tuh.. perghh..takper..kita sembang dulu..

nak citer pasal raya? persiapan raya tahun ni ala kadar je..takde yg baru kecuali kueh raya, yg lain2 takde apa yg menariks sgt.. yerla..baju raya saya recycle baju masa g wedding kazen baru2 ni.. baru sekali jek pakai ..pastu ada lagi 2 pasang tak pakai2 lagi..so kira tu baju raya la kans..

pastu kasut raya lak.. taun lepas gatal beli 3 pasang...sudahnya satu pun saya tak pakai sebab melecet kaki jek..sarung sandal scholl lagi sedap jalan beraya..so taun ni pun akan buat menda yg sama gak..ingat nak carik sandal scholl jek.. sedap kakiku beraya nati..tgkla nati kalau rajin..kalau tak pakai jek yg lama ..ala g beraya pun nati masuk umah org gak..heheh..

ok jom citer pasal kueh raya.. taun ni mmg betul2 macam tak beraya pun ada.. ala malas2 betul nak bersiap2 nak raya..taktau naper..mood takdek..tak macam taun lepas..byk gak borong kueh raya..mmg berlebeh ngan jayanya..tapi jadi rezeki staf2 kat ofis..hari2 ku bawak kueh raya..ngan guard2 pun saya sedekah...alhamdulillah abeh gak kueh raya tu.. so taun ni..tak byk beli pun.. mama kata jgn bazir..cukupla beli utk stok org dtg umah.. so arituh ada la saya beli popia iena yg ntah baper kali beli ntah.. asal beli abeh..beli abeh..sudahnya kena sorok...ahaha.. pastu ada la beli kueh raya dari ayu...

actually secara tak sengaja menjengah blog ayu tu lepas baca entry zel yg order besday kek anak beliau khaleef ngan ayu.. bila masuk je kebetulan ada jualan kueh raya..maka terpandang kukis kaler pink tu..katernya strawberry apa ntah nama dia..lupa..maka saya pun terus la mengorder, yg kaler hijau tu white choc n badam kot..nama dia Ben10.. yg macam almond london tapi kaler oren tu nama dia orange capuccino.... yg choc chips tu biasa la kans.. n alhamdulilah kesemuanyaaa sedapppp.. tapi beli satu bekas tu jek la.. kalau abeh nati saya carik jek la kukis kat pemos amos utk jamu korang datang beraya eik..hehe tapi ada gak menantu mama si ros buatkan kueh sikit..so kira ada la kueh jugak.. gambo lupa nak amek.. :P pastu ada beli cornflakes pedas ni..

sampai2 je si adik dah belasah... beli 2 botol je dulu..saje nak test..semua gara2 si kojah la.. dok kata sedapp giler sampai saya tak tahan godaan itu maka terjebak mengorder jugak..tapi mmg betol kata kojah.. tersangattlaaaa sedapnyaaaaaaaaaaa...tak caya korang g klik kat nick kojah ni, tgk dia nyer testimoni hehehe..sodapp tak sedar dok kudap2 abeh sebotol... last2 tak sempat raya..so saya dah order baru..dah amek pun semlm.. 5 botol sekaligus.. terus sorok..hahha.kalau tak harus selesai menda tu nati.. kalau korang berminat nak order bleh klik kat sini... SID nama penjualnya.. dia amek order walaupun lepas raya.. email jek nati dia reply..hehe.. aritu pun delivery kat Bandar permaisuri.. sib baik dkt gak ngan kajang.. tu pun atas jasa baik Masviona team bg direction ..kalau tak mau sesat gak..haha nak ke Bandar pemaisuri pun den sesat...harusla faham... org tak biasa jalan jauh2 cenggini laa. :P

tu citer pasal kueh raya.. tak byk pun.. ni pasal hiasan rumah pulak eh.. ermm yg ni mmg takde apa yg berubah pun..dok blog hop tgk member2 semua beli sofa baru..langsir baru.. alas meja baru, semua serba baru.. teringin pun ada tapi takde maknanya nak hias umah cinonet nih ha.. sebenarnya umah asal kami di ipoh nun ha.. umah kt kajang ni asalnya umah lepak2 mama dolu2 masa dok ulang alik Indon-KL, sebb nak balik ipoh jauh sgt..so biasa dorang singgah kl semlm..pastu baru balik ipoh.. tapi lepas papa kawen lain tuh..umah kajang ni dah jadi umah permanent plak.. mama da jarang balik ipoh, anak2 dia lagi la.. saya pun da lama tak balik ipoh..ermm takde sapa kat sana.. sedara mara semua kat kl n JB.. jgn tanya naper papa beli umah kat ipoh dulu.. taktau apa dia pk masa tuh.. maybe umah kat ipoh murah kot.. yerla umah kami kat sana besar, sorang satu bilik anak2 mama.. rasanya kalau tak ditimpa dugaan papa kawen lain.. umah ipoh tu la asalnya utk mereka menghabiskan hari tua bersama cucu2.. tapi nak buat macam mana kan..dah takdir... rasanya elok dijual umah kat ipoh tu pastu carik jek umah kat area sini kan.. tapi kan.. umah kecik ni la yg merapatkan kami adik beradik.. haha badan masing2 dah besar2.. dok umah sempit camni... sgt besh.. tapi tak kesahla.. janji ada tpt berteduh kan.. so kawan2 semua dijemput datang ke teratak comel saya nati eh di lebaran yg bakal tiba....

lagi kisah raya..nak citer pasal apa eh.. tu je kot kan pasal raya..ehh cop ...duet raya! haa citer pasal duet raya lak.. sampul duit raya dah ada..duitnya lom ada..hehehe..lum tukar lagi..
aritu blog hop gak.. terjumpa blog yg jual sampul duit raya comel ni ha.. ada RM5,RM10 dgn RM50, comel kan.. so saya beli la beberapa set sampul duit raya ni.. sok kalau datang umah auntie kaseh dapat sampul duet raya yg macam duet raya betol2 la..hehhehe yg kaler brown tak lawa tuh sampul dari CIMB.. tak meriah betol kaler dia.. pastu tadi ada dapat sampul dari member...ntah bank mana ntah..comel gak..tapi tak kuasa nak amek gambo...hehe pokoknya..sampul duit rayanya byk..tapi isinya? :) erm taun ni yg harus dibagi duit raya ialah anak sedara yg cuma 2 org..si adik ngan kakak, pastu amy... sebb adik2 yg lain dah keje..pastu sepupu sepapat dan anak kawan2 tuh kalau nak duit raya datang umah.. tak datang tak dapat duit raya..hehehe..

abeh dah kot citer pasal raya... jadi taun ni saya bersama mama, angah, andak n amy dan si fifie(kakak) n atish(adik) akan beraya di kajang sahaja, kami membuat keputusan utk tidak balik ke ipoh walaupun dibantah sekeras2nya oleh andak( yelaa dah kawan2 dia semua kat ipoh), sebb kalau balik ipoh pun bukan ada sapa.. ada cik ponti jek kat umah tuh(citer benar yer..mmg ada momok kat umah tuh)..dan tidak balik ke Johor sebb taun ni sedara2 semua raya kat kl jek, tapi teringin plak nak jmpa Ucu saya...ermm takperla nati cuti bleh melawat ucu di jb....

so raya pertama adalah sesi mengumpul duit raya bg si kakak n adik dan amy( amy leh dpt lagi ke duet raya?) dapat kot..sebb dia lom keja..cehh konon..hehhee... pastu raya kedua sesi berjalan ke rumah kawan2.. dan insyallah raya ketiga ada kat umah... raya keempat sudah mula kerja.. kalau kawan2 nak mai umah..nati bgtau dulu eh.. jgn men terjah jek.. kang takde org kat umah plak..

itu jek la citer persiapan raya saya taun ni.. harapan saya agar raya taun ni akan lebih bermakna dari yg lepas2 walaupun kami menyambut dgn ala kadar saja.. insyaALLAH...dan saya harap anda semua bergembira di hari raya yg bakal tiba nati.. :) sure rindu korang kan..yela semua sonok raya..sure tak sempat berblogging..hehhe.. oklaaa mau titun.. gudnite.. muashh....


p/s: rindu papa sgt2.. moga papa bergembira dihari raya nanti.. walaupun kita jauh dan tak dpt sambut raya bersama.. papa tetap dihati along, biarpun along dicaci dihina, along tetap anak papa dan papa tetap papa along dunia akhirat.. selamat hari raya pa.. love u forever.

11 comments:

Mimy Hamid said...

happy raya kaseh...aku nak gegar umah ko nnt..ahahah

Lazyf... said...

Kak Kaseh...slmt hari rayer aidilfitri maaf zahir batin kot2 ader tersalah silap samada secara sedar atau kurang sedar atau x sedar diri...hehehe...

rasp said...

ala sis me pun bersederhana je tis year....ermmm rasanya every year kot...me pun tak de tukar furniture baru tau...*ihiks*

nak gi raya umah u lah..nak satu pek tu leh tak hahahahahaha

Kaseh said...

mimyhamid : samat ari raya beb.. sila2 gegar umah aku..aku suka..hehe nati kita jalan raya sama2 eik g umah eryn sumer..

Kaseh said...

lazyf :samat hari raya to u too dik oii.. blik kg jgn bawak laju2 sgt katak tuh... berhati2 okay.. makan lomang jgn lupa akak..

Kaseh said...

Rasp : sila2 sis..jemput datang umah tau.. saphire bleh la dapat pek kecik2 tuh.. mama dia takleh..wakakaka

POSH76 said...

bestla baca citer raya ko...sedih...terharu...takut pasal citer cik PONti....

Ms AiReEn MoHd said...

kaseh duit tuh tinggal kan due sampul tuk aku ngan boy ekkk...due keping jerk...buh dlmbeg ko kang aku seluk nanti ehhh

@--- Sueanne ----@ said...

mmg ade cik ponti ke kak???..n3 akk sblm ni mmg ade citer psl tue x??

sampul cimb mmg xlawa thn ni..thn lepas lagi cantik..hijauuuu jee..heheh

Mia-Ina said...

kak kaseh..sakan kuih raya,,bak sikit..haha...

mia dh kurang snetuh kuih raya tahun ni..demi diet yg 1...just tunjuk2 & merasa jela..hehe

mummysya said...

Bila nak jumpa nie dear????