Monday, September 7, 2009

Jalan Jalan Lupa Diet - Ayam Penyet Wong Solo

Salam,

Salam Nuzul Quran Buat semua. Yg mana tgh cuti tu seronoknya hai.. saya patutnya keja tapi arinih mc.. demam n diarrhea .. memulas2 perut bagai diputar2 dalam perut tu..maybe pasal panas dalam kot..

ok seperti yg telah dijanjikan..yeye je..kali ni saya nak post entry pasal ayam penyet wong solo tu, macam biasa la copy paste dari blog Amy..hahahha, korang baca eh.. pastu terliur.. :P


---------------------------------------------------------



Last week Along menjenguk blog orang lain, tiba2 ternampak orang makan dekat cni !
Serta merta kau dier nak pergi. Hari tu jugakk !! Tiba2 je Aku dpt msg dr die..."Hari ni makan ayam penyet kat bangi!"
hish.. mmg mengganggu beauty sleep aku sungguh. Dapat msg yg tak berapa nak penting neh. Pasal makan plak tu. Kalau dier msg " Amy.... jom g MAC, along nak belanja Amy makeup!"
haaa.. ni seronok la jugak kan aku celik mata n bace.. ini tak.. makannn jugak.. saje nak gendutkan aku yg dah sedia terlebey gendut...



Maka google2 la kami, nak carik no tepon dier... n tak jumpe2.. last2 terpaksa call branch dekat ampang tu tanye no fon.
Maka dgn ini Aku dgn baik hatinya kasik no fon branch bangi kat anda2 yg traser nak makan c2.
03-89253414


Ktorang amek Pakej Surabaya.
Konon2 utk 7 org.. padahal yg pergi 3 adult, 2 kanak2.... mmg dasar perut badak betul..

Antara menu yang ade.. sila enlarge sendiri yek..




Dalam pakej tu.. ada...

Ayam Penyet !!!
dpt 2 pinggan je.. isk..
serius sedap!
sambal dekat atas dier tu .. mavelessss weh..
aku trase cm nak mintak tambah sambal tu jek...
n kropok2 kat atas dier tu.. fuh.. enak gigi aku menggigit....
Tak puas makan tau...

Ayam bakar
ok2 la... smpai dalam2 rase ke"marinate"an dier..
tapi x sesedap ayam penyet tadi...
yg ni mmg aku x bape gemer ngn sambal dier...
ramai org suke smpai dok tambah2 sambal dier tu...
tp aku x suke r!
cm rase manis2 jek... aku da la x berkenan mende manis2 neh...
masam masin pedas leh trime..
manis?? eiii...

Empal Daging??
kot la namenye gitu...
rasenye cam daging lah..
takkan rasa macam ayam kot...
daging lembut.. sesuai la dimakan oleh orang yg xde gigi...

Tempe n Tauhu
rase macam tempe n tauhu la...haiyoo...
Takkan la pulak rase dier tiba2 macam ketam black pepper kan...


Sotong Tepung
ok la.. sedap dimakan..
dasar perut gajah...


ini order lain.. along gatal kate mende ni sedap gler padahal x penah rase lg..
Balado Terung
tatau nak komen ape.. rase mcm terung jugak..
Brocoli
giler pasal sayur je aku dah xde mood nak komen ape2..

Air yg konon2 nye specialty merekaa..
Air ape haa??
Apricot ke??
giler tibe2 hilang ingatan...
tapi aku x suke.. haha... rase mcm minum muntah orang lain je...

Es Buah
Aku tgk kat blog org lain.. ramai lak order air ini.. aku pn gatal skali nak order... tp rupe2 nye air dier cm cocktail yg beli kat tesco tu... gaya seperti dier tuang dr tin tersebut n letak ais.. manis gilerr... dah tambah air masak pn still manis lagi...

Hasil makan...
Aku sampaikan x sanggup nak pegi basuh tangan sebab nak korek2 celah2 pinggan mane tau ade berbaki2 isi ayam ke.. haha..

kalau ikutkan. takda la byk sangat makanan die.. makanan utk 7 org tapi 5 org je leh abeskan.. kanak2 lagi tu... Aku makan surang pn habes rasenye.. haha.. Ke sbb family ktorang semua gajah2 belaka sbb tu bley abes dgn mudahnye?


-----------------------------------------------------------------

tu dia review amy ttg AYam Penyet Wong SOlo... masa call tu ada tanya kat adik Indon tuh.. ramai tak yg biasa berbuka kat situ.. pastu kata dia, ``kadang ramai buk..kadang2 tidak. tapi harusnya diorder terlebih dahulu supaya enggak lambat ordernya nati!`` yaaa....mmg ori dari Indon yg amek order tuh. hehe so saya pun booking la under nama ibu kaseh.. ahaha.. memula ingat nak booking meja jer, tapi pastu terus order sebb takut lambat.. sudahnya mmg lambat pun.... tunggu amy abeh mekap je dah kat kul 7... mmg lembabs tul minah tu.... sampai2 kat WOng solo tgk2 mak ai ramainya.. penuhh kedai pastu siap dorang pasang khemas kat luar kedai tuh. tu pun penuh gak.. sib baik la we all dah booking so terus la g katmeja sendiri..

overall mmg lazat... hehe bleh la kalau tgh lapar giler...

ok selamat berbuka puasa eh kawan2 semua..


p/s: Arinih nak berbuka kat mana eh kawn2 semua? kalau ada tpt2 yg besh tu rekomen ler :)

15 comments:

noor said...

bestnyer....nak g la jugak....hehe

lily lotus said...

klau duit sentiasa byk berbuka kat memana hotel pun moleh gak..hiks

Mimy Hamid said...

kaseh ko tau tak pasal entry wong solo ko ni aku kempunan...aku try call tak dapat-dapat..hangin jap..aku nak gi ampang branch..sekali aku gamble datang ptg..fully booked..dia tambah meja extra pun takde..sedih tull..lg aku tgk entry ko ni..jiwa tersentap jap..hehe

Kaseh said...

noor: harus bawak anak2 makan kat sini.. mmg sodappp


lily lotus : kalau duit byk hari2 bleh buka kat luar lily..hhehe tapi duit kitantak berapa byk ni so sekali sekala muleh laa..hehhe

Lazyf... said...

Lapar jdnyer tgk entry akak psl ayam penyet nih...huhuhu

Last weekend sy try Nasi Kukus Ayam Dara kt Bazaar Ramadhan Pasar Keramat...mmg nallerekek!!!sambal dier pedas x hengat tp sodap!!!

Kaseh said...

mimyhamid : ko kena call awal beb pastu order terus. kalau pi sana mesti lembabs dorang nak anta food.. tapi bila dah sampai ayam penyet dia..terus tak jadi marah ko.. mmg mantaps..hehhee



lazyf: waaa nasi kukus ayam dara eik.. sib baik jauh kat pasar keramat nun.. kalau dekat mau ptg ni gak akak pi carik...

Dee said...

kalo x sedap pd kasih tu mesti x sedap gak kt tekak dee..hehehe..air aprikotlah tu ek..dee xkan order pyalah..takut x minum..x penah lagi mkn ayam penyet..kt ampang tu kat mana eh kasih..

Kaseh said...

Dee : hehe amy yg tak suka air tuh..sebab dia muak..kaseh ok jek..cuma mmg tak berapa sedap sgt. ampang nyer branch eh..kaseh lupa alamat dia..tapi dee leh google..try la eh..

sis_nita said...

hulaaaamaaaakkk..

dapnyerrrr.. kasehhhh.. alangkah behnyerr kalo aku ni duk berjiran ngan ko kan.. hari2 aku suh ko banjerr..

hehehehe!

Kaseh said...

nita: haha kalau kita berjiran harus ko bosan ngan aku ni sebab ko kena anta kat aku apa yg ko masak.. esp popia ko..heheh

AmY-AdLi said...

Avocado AVocadoooo !!!!! Alpukattttt !

noor said...

cam ner nak kurus kih...hari2 tgk makanan...muahahha...

Cik_Nomi said...

sumpah gambar ayam penyet akk menyebabkan saye teringin la pulaaakkkkk..huhu.. kat jb ni macam melambak je signboard ayam penyet.. haih.. ni nak kene carik nih...

Cik Wanie said...

wah,
nie kalau turun bangi nie,
harus g terjah tempat nie,
hik hik hik...

@xiM said...

memang kesedapan ayam penyet ni tidak di ragui lagik!!