Thursday, June 18, 2009

Makan2 naik berat...

Salam,

lama tak update, Bukan taknak update tapi tak sempat nak update..
anyway saja nak share.. setelah 2 minggu weighing scale saya rosak n mmg tak dapat nak diselamatkan.. sampai nyusahkan saya betol nak timbang kena naik weighing bridge kat tpt keja.. haha.. malu je naik jambatan tu sorang2.. padahal menda tu utk timbang lorry.. then saya tukar timbang kat tpt timbang barang pulak.. pun jadi bertambah segan sebab terpaksa timbang dpn pekerja2 kilang ni yg tersengeh2 tgk saya naik penimbang tu.. isk..takleh jadi .. so baru2 ni mintak tolong mama carikan digital weighing scale baru.. dan akhirnya semlm dapat la yg baru.. syukur alhamdulillah.. lepas ni buleh timbang kat umah je.. senang..
Yg bulat tu yg lama dah tak reti nak timbang berat dah..bila naik je error.. dulu ok je pun.. tapi yg pelik bila timbang berat bawah 50kg bulehla pulak.. geram jek.. so nak taknak beli la yg baru.. tu yg square tu baru mama belikan semlm kat Tesco.. RM60 jer... jadikla kan daripada dok timbang kat penimbang LORI.. haha


Oh ya..Herbalife saya akhirnya habis, dan sekarang saya start mkn JDM5, maklumlah arituh beli sampai 3 kotak..so mmg kena habiskan..start dari weigh in jumaat lepas saya da start mkn... tapi masih tak familiar ngan cara diet lagi.. saya cuma mampu follow mana yg termampu je.. tapi dalam pada dok follow diet JDM tu.. saya takleh nak elak dari mkn macam2 baru2 ni.. byk sgt event..tu yg leceh tu...

actually niat dihati nak update menu hari2 tapi mmg tak sempat sgt.. pasni saya akan cuba eh..

Weigh in baru2 ni (jumaat) berat saya 119.4, alhamdulillah turun. .. tapi tak byk pun..

start hari sabtu tu... saya start JDM5, kalau ikut cara pemakanan yg saya jmpa dalam satu web tu..
Bfast - amek separuh dari pemakanan biasa
Lunch- Skip lunch amek JDM5
Dinner - amek separuh dari pemakanan biasa
B4 tido - Amek JDM5

ok tu cara2 dia ..tapi saya tukar... suka2 je tukar kan.. saya amek JDM5 time bfast n amek lunch macam biasa.. yg malam tu saya ikut cam arahan tu...

so start ari :

SABTU.. pagi amek JDM5, Lunch saya makan ni...
Nasi 2 sudu dgn sup capchai ( camne ntah eja dia )

Sambal tumis udang petai sikit..

Then dinner pulak saya belasah ini...
Spaghetti Bolognese..
Sejam B4 tido amek JDM 5..


AHAD ..pagi amek JDM 5, lepas wish mama`s birthday..pastu sambung tido balik...
Tgahari tak mkn sebab masih tido...
Petang merangkap dinner kat GreenBox karaoke celebrate besday mama saya makan ini..


dan ini

Segala macam salad

dan ada la beberapa slice cake kecik2.. haha n teh tarik too.. dah nama Buffet..makan je la apa yg ada... tak amek gamba sumer..

then malam tak amek JDM sebab da lewat sgt balik..kat kul 1..mandi terus bobom...

ISNIN.. pagi amek JDM5
Brunch kat kopitiam uncle John dalam kul 10:30 gitu..
amek gamba kedai tapi lupa amek gamba food sebab sampai2 je terus ngap..lapar beb..
makan French toast n telur omega separuh masak pastu rasa sikit nasik lemak member. Drink...Icemilk tea..

Dinner mama masak ini :

Capati and Kari masala, pastu ada bayam hancur2(taktau nama dia)

Sejam b4 tido amek JDM5


SELASA... Pagi bfast JDM5..
lunch saya makan ni... dah start TBL challenge so tak mkn nasi.. makan lauk je konon2

Lauk only,no rice- ikan kembung percik, tempe, kerabu n pucukpaku

(p/s : font ni takleh ubah jd normal la.. so dia dok senget je camni..lantak la eh )

Dinner kat umah mama belikan meehoon goreng, makan separuh..

Sejam b4 tido amek JDM5

RABU... Pagi amek JDM5..pastu teringin telur dadar, beli n mkn ngan roti
Lunch mkn meehoon goreng beli kat 7e
Dinner makan maggi kari separuh sebab mama tak masak hehe
(semua tak amek gamba sebab malas)

sejam b4 tdo minum JDM5

(malam tido ngan semangat berkobar2 esok pagi2 nak timbang berat guna timbang baru)

KHAMIS :.. pagi tadi la kan.. bgn2 mandi, ouk2 semua.. pastu timbang....








tadaaaa...












Berat pagi tadi.. 121.9... naik 2.5kg... ermm byk ke saya makan dari ari jumaat arituh? malas nak pk.. mintak2 esok turunla sikit.. sakit hati kan tgk figure tu.. ermm dimana silapnya...ke saya salah cara makan JDM5 ni.. rasa macam nak je call DR ROZMEY tu tanya cara pemakanan yg betul. .. takpun ada tak dikalangan anda yg dah penah mkn JDM5? mehla share ngan saya tips2 anda.. puhlizzzz.... kasihanila saya.. hehe


so pagi tadi bfast amek JDM 5
pastu terlebih rajin bangun awal buat sandwich..

Tuna sandwich - utk budak2 ofis gak ni..

Then sambil2 type blog ni.. makan ini..


Quaker Chewy peanut butter n choc chips (95calories)

Lunch ni tak sure nak kuar mkn ke tak.. rasanya dok kat opis je kot.. malam takmo makan.. esok weigh in day.. kalau naik lagi berat ..hati sakit....

the end...


p/s: nak turun berat jugak..tak kiraaa

4 comments:

POSH76 said...

sedapnyer tuna sandwich tu...papa john kopitiam tu kat ner yerk...sabar insyaallah berat ko akan turun..kalu leh dinner tak yah ler makan heavy...lite 2 udah ler

AmY-AdLi said...

muahahahhhaahhahhaa...
itu pn mase nk beli penimbang.. ade 2 jenis.. 1 tu berat sekilo... 1 lg ringan sekilo....
mama beli yg ringan sekilo..
maknenye alongnye berat kne tmbh lg sekilo..
wahahhahaa....

The Biggest Loser Team said...

Posh : papajohn tu kat giant nilai..kat nilai ni tak byk sgt kopitiam leh lepak..situ jek la yg ada.. sib baik la ko da kawen posh..kalau tak mau aku dok serumah ngan ko.. ko kontrol diet aku..haha takyah makan malam..

amy gedik: haiyoo..lagi 1kg mau tambah ka? ohhh tidakkkkkkkkkkkkk!!!!

Anonymous said...

Kaseh...
setahu poco kan..cara amik JDM5 ni..
2 jam SEBELUM MAKAN (2 jam perut kosong) DAN

selepas amik JDM5 tu..selama 3 JAM kaseh takleh amik apa2 makanan..pas 3 jam baru bley.. Poco dulu ada amik..trial pack punye la..tak tahan cara camtu tu sbb tak amik lagi ihihihi