Friday, May 8, 2009

Mama..



Salam semua...

THIS ENTRY IS SPECIALLY DEDICATED TO MY BELOVED MAMA...

Hari ini Jumaat 8 May 2009, esok cuti... besh.. :)..lupa lak.. anda semua sihat tak? saya doakan semoga kawan2 saya semua sihat sentiasa dan didalam lindungan ALLAH selalu..

ermm kalau tgk kat title kat atas mmg takde kena mengena ngan dietku..tapi mmg pun..saya nak share something yg lari sikit dari diet2 ni..sebenarnya sempena hari ibu pada hari ahad ni, saya nak luahkan rasa hati, rasa sayang dan pengalaman saya tentang mama kesayangan saya ni utk tatapan kawan2 semua.. saje nak kongsi citer awal2..sebab weekend ni lum tentu leh online sebab gerenti malas...so saje nak share awal2 n wish semua selamat hari ibu..

sebenarnya pagi tadi masa ondaway nak g keja.. masa dalam keta tu saya dgr HOTFM, so topik pagi ni dorang discuss pasal sempena HARI IBU, jadi pendengar2 diberi peluang share kan rasa hati n kebaikan ibu2 mereka.. pastu kan.. ngam2 saya sampai je ofis baru je park keta.. ada satu caller ni dia citer pasal ibu dia yg lebih kurang sama ngan kisah mama saya..mmg sgt sedih bila dgr dia citer..n she cried... and as usuall i cried too...sebab saya mmg kememeh..n sebab citer dia buat saya teringat kat mama saya..sebak sgt pagi tadi,menderu2 air mata ni jatuh..sib baik tak pakai mekap kalau tak sure comot dah.. masa dalam keta tu jugak saya terus call mama..just nak dgr suara dia..nak cakap `love u mama` tapi..dia tak jawab.. rasanya dia tido lagi..
frust jugak tapi takperla ..nati2 bleh call.. n lepas reda tu barulah masuk ofis..
dalam sejam lepas tu mama call..

mama : salam..apsal call mama pagi2 sampai 2-3 kali tadi? handphone mama kat luar tak dgr...

me : saje je nak dgr suara mama, rindu...(pastu saya pun citer la kat mama tentang caller kat hotfm pagi tadi, apa yg dia citer tu sama ngan kisah mama)

mama : (dgn suara sebak ) pagi tadi g keja takmo kiss mama.. da sampai ofis baru sibuk nak call..

me : along takmo kacau mama tido.. ermm love u maa..so much..( and i cried...)

mama : love u too.. (she cried too..)

ermm mmg sebak sgt.. sedih rasa..kalau la ofis ni dekat ngan rumah, dah lama balik just nak kiss dia jer..

mama saya ni seorang yg tabah, independent, pandai sangat masak..penyayang dan macam2 lagi..takleh nak sebut satu2 kelebihan mama..hanya anak2 dia yg tahu n maybe org sekeliling yg mana kenal mama saya ni mmg akan sayang ngan mama..sebab dia ibu yg prihatin..

mama dibesarkan dalam keluarga yg amat besar...11 org adik beradik, antara adik beradik dia tu dia sorang yg mmg sgt rajin n pandai masak..semua keja2 kat umah dia yg buat, mama berkahwin ngan papa saya masa umur dia 17thn..muda kan? tapi umur 17 thn dulu ngan budak umur 17 thn skang sgt berbeza, dgn usia yg muda dia berjaya menjadi anak n menantu yg baik..pengorbanan dia mmg besar sgt..teringat saya masa raya dulu2, masa kedua2 arwah atuk n nenek saya belah mama n papa masih ada...bila time raya je..terasa sgt mama ni macam dipergunakan pun ada..tapi dah mmg dia mmg suka buatkerja n pantas.bygkanla..malam raya je dia akan bergilir tolong masak di rumah mak dia (nenek belah mama) and pastu masak kat umah mak papa ( mentua dia la kan)tu pun nasib baik la dua2 belah dok jb..so senang... malam raya tu lepas buka je dia tolong masak kat umah mentua,dalam kul 11 tu terus dia g umah mak dia sendiri pulak tolong masak jugak..tiap2 tahun macam tu..sampailah kedua2 belah nenek dan atuk dah meninggal barula dia cuma masak utk anak2 dia jer..

pengorbanan mama bukan takat utk famili dan mentua dia.. utk ipar duai..anak2 sedara dia pun byk sgt...dan semua anak2 sedara sayangkan mama spt mak dorang sendiri..even dorang pun panggil `mama` jugak.. or `mama hawa`..

itu citer tentang mama n famili dia..ni saya nak citer tentang mama n papa n kami semua..papa saya ni agak garang sikit la so apa2 yg kami nak mesti kena go thru mama dulu baru dia pass kat papa.. so kalau papa marah ke apa ke...dia marah mama dulu la..baru kena kat we all ehehe..jadi byk la kerana anak2 mama kena marah..dan mama mmg byk berkorban utk kami semua..dari kecik sampai la semua dah besar panjang ni bleh dikatakan semuanya harap mama..dan rasanya kalau mama n papa gaduh pun semua pasal anak2... utk mama.. mintak maaf sgt kerana kami byk menyusahkan mama.. and terima kasih sgt kerana tak jemu2 menjaga kami dgn penuh kasih syg..

pengorbanan mama sebagai seorang isteri n ibu.. mmg sgt besar tanggungjawab itu kan..tapi mama berjaya menjaganya dan mendidik anak2 sampai berjaya.. alhamdulillah..
Disebalik kejayaan seorang lelaki mesti ada wanita kan..begitulah pengorbanan dan kesetiaan mama menemani papa sepanjang hidup menempuhi suka duka ranjau kehidupan dalam membesarkan 4 org anak, daripada papa cuma supervisor biasa je sampailah papa jadi manager.. daripada susah sampailah senang kehidupan kami dan mama tak pernah complain.. mama terima seadanya.. tak pernah meminta2..apa yg papa bg dia terima..itulah mama saya.. and pengorbanan dia selama itu mmg berbaloi sebab kami hidup selesa dan bahagia...

tapi bak kata org langit tidak selalu cerah..roda kehidupan mama dah berputar.. mama telah menerima dugaan yg tidak disangka2kan..selama 35 tahun hidup menghambakan diri utk suami n anak2 akhirnya mama diduga ngan berita yg memeranjatkan beliau dan kami sekeluarga. PAPA KAHWIN LAIN!!! Ya ALLAH...dugaan apakah ini..ya papa kami berkahwin lain masa beliau bekerja di Indonesia dan ngan org indon (mak tiriku ini sebaya ngan diriku)..berita sedih ini diterima dgn tabah oleh mama tapi kami adik beradik taktau macam mana nak react and as for me.. kalau anda semua nak tahu..berita ni saya terima masa saya sendiri pun di ambang perceraian..bygkanlah bebanan dalam kepala saya masa tu...sedih fikirkan nasib mama.. n dalam masa yg sama sendiri pun ada masalah..

Spt yg saya katakan tadi mama mmg seorang tabah n kuat semangat tapi setabah2 hati dia pun..hati wanita kan... mana boleh tahan bila suami di rampas oleh org lain..pada awalnya mama cuba utk menerima hakikat papa kahwin lain.. mama sanggup terima madunya itu.. dgn niat utk gembirakan hati papa..jgn tak percaya bila saya katakan kat sini yg mama pernah tido sekatil ngan papa n madu dia tu..! betapa mama ingin jadi seorang isteri yg memahami kehendak suami..tapi tu la..hati pmpuan..bila dipendam2 tak dilepaskan akan memakan diri..di sebabkan terlalu memendam perasaan.. mama saya jadi depress...sehingga sampai ke tahap yg amat membahayakan diri dia.. mama sampai nak cuba BUNUH DIRI!! sebab terlampau stress mama sampai nak minum racun..masa tu mmg dia tak jadi diri dia sendiri..macam dah jadi org lain.. macam2 la andaian org.. ada yg kata dia terkena buatan org la..itu la..ini la.. macam2.. tapi yg pasti mama mmg dalam tekanan..puas bwk berubat..mama tak jugak sembuh..kami dirumah terpaksa sorokkan semua menda yg berupa racun n menda2 tajam sbg langkah berjaga2.. n bygkan saya kat ofis..tak senang duduk biar mama duk kat umah sorang2..(masa tu papa ada di Indon)
then satu kali tu..papa bawak mama ke indon bersama bini baru dia..dgn niat nak cuba ubatkan penyakit mama.. tapi mama semakin teruk pulak kat sana dan semakin membahayakan sebab dia dah cuba potong wrist dia.. sib baik masa tu dia cuma guna plastik frame yg dah pecah...kalau guna kaca or pisau rasanya saya takkan ada mama saya skang ni..

Inilah rupa lengan mama, masih ada bekas2 luka....


papa pun nekad bawak mama balik mesia.. masa sampai je airport saya nampak mama kurus sakit muka cengkung tak bermaya n papa cakap terus bawak mama pegi hospital, then papa tunjuk kan saya lengan mama..masyaALLAH... byk luka2 kat tangan dia.. mmg mama need help..sampai je hospital mama jalani pemeriksaan n dia mmg kena admit.. kalau anda semua nak tahu..ini lah moment yg paling sedih bg saya.. even masa saya type ni pun air mata bergenang je.. masa mama kena check tu we all takleh tgk..just doc suh tunggu kat wad je.. so me and papa tunggu la kat situ.. pastu ada nurse bawak mama dgn kerusi roda.. anda semua nak tahu..mama saya telah diikat..bygkan perasaan seorang anak melihat ibunya kena ikat mcm tu.. macam mak aku gila la pulak.. saya menangis giler2 masa kat situ..takleh nak tahan dah..mmg tak sanggup tapi doctor tu baik..dia cakap dia akan cuba tlg..n jgn risau..maka malam tu bermulalah kehidupan baru mama.. dari seorng wanita yg ceria..seorang ibu yg penyayang..seorang isteri yg taat.. ended up in a PSYCHIATRIC WARD!

saya amek cuti tanpa gaji just utk jaga mama.. well actually nurses yg baik2 kat hospital tu yg tlg jaga mama tapi me n my sister n kadang2 ada adik2 yg lain datang jenguk mama.. tapi saya mmg hari2 pegi tgk mama.. teman mama makan, tgk mama tdo lepas makan ubat.. n time balik yg paling sedih..sebab ward special ni dia bukan bebas boleh kuar masuk..sebab ada grill n dorang kunci bila dah habis waktu melawat.. everytime nak balik..masa bubyee mama..dia akan jenguk kat pintu gril tu yg macam jail je rupa dia.. mmmg sangatttttt sedih bila tgk mama macam tuh..rasa tak sanggup pun ada tapi demi kebaikan dia..kami relakan..


mama & my sister amy masa di ward


lebih kurang dalam masa sebulan mama dalam ward tu..daripada kurus kering..dah naik sikit badan dia.. dari cengkung muka..dah berisi sikit.. da boleh senyum..masa mama admit tu dah dekat bulan puasa so mmg kebanyakan masa berbuka saya habiskan berbuka ngan mama.. n dalam bulan puasa tu jugak mak mama..arwah nenek saya meninggal dunia..n saya mintak permission doc bawak mama balik jb jenguk arwah.. alhamdulillah masa tuh mama dah semakin sembuh tapi still under medication. and finally masa raya thn 2007 mama dah boleh balik rumah tapi kena make sure dia tak stop mkn ubat.. alhamdullilah mama semakin sembuh..

Mama sembuh maybe disebabkan ubat yg doc bg tapi yg pasti sebenarnya ialah penyakit depress ni adalah bila kita pendam benda yg meyakitkan hati terlalu lama n apabila tak dilepaskan tak diluahkan itu yg jadi teruk...so lepas mama sihat tu kalau dulu mama terima papa kahwin ngan indon tu tapi hakikat sebenarnya hati dia tak terima..n dalam masa tu papa pun satu..bg saya dia tak berlaku seadilnya ngan isteri2 dia especially mama.. kalau dulu janji 2 minggu balik mesia..2 minggu dok indon.. tapi lama2 takde dah janji2 tu... sebulan dua kat indon tak reti nak balik2.. call pun tak..jadi isteri mana yg bleh sabar kan.. so menda ni semua jadi isu la.. sampailah mama dituduh macam2 oleh macam2 pihak yg taktau kisah sebenar.. tapi mama kuat semangat.. sampailah papa file divorce bulan mac baru2 ni.. dia pilih utk hidup bersama isteri baru indon dia.. apa yg kami sebagai anak2 buleh buat? terima je dugaan dunia ini..and kalau kawan2 semua nak tahu... mama dan papa bercerai pada hari anniversary perkahwinan dorang yg ke 36... sedih kan.. n saya macam biasa tetap menemani mama turun naik court hingga selesai kes..pada zahirnya mama nampak tenang tapi saya tahu hati mama hancur dan kecewa sangat2...saya tahu perasaan bila suami kita dirampas oleh org lain..dan macam mana rasa diri tak dihargai..tapi mama lagi terasa sebab mama dah hidup bersama 36 thn dan saya hanya 3 thn pun dah rasa sakit..

Sesuatu yg tidak disangka2..kenapa mama yg harus diduga sebegini? kenapa mama? mama yg tak pernah jahat ngan org lain.. mama yg tak pernah merungut ngan kehidupannya.. mama yg menjaga suami dan anak2 dgn penuh keikhlasan.. mama yg sentiasa pastikan suami dan anak2 tidak kelaparan..mama yg sentiasa pastikan kejayaan papa dalam kerjaya, mama yg menjaga nama baik keluarga.. mama yg sanggup berkorban apa saja, tapi kenaapa mama? kenapa my mama yg kena lalui dugaan ini.. ALLAH MAHA MENGETAHUI..
bg saya setiap yg berlaku adalah ketentuan ALLAH.. dan pasti ada HIKMAH disebalik apa yg berlaku..Moga mama akan beroleh kebahagian yg abadi selepas ini.. moga mama tidak berasa sedih lagi..bg saya mama adalah IBU MITHALI bg kami sekeluarga.. dan INSYAALLAH.. selagi hayat dikandung badan..selagi itulah saya akan bersama mama..saya takkan tinggalkan mama keseorangan.. saya akan sentiasa menemani mama menjalani kehidupan sementara didunia ini..

Untuk mama tersayang,

Orang kata aku lahir dari perut mama..
Bila dahaga, yang susukan aku.. mama
Bila lapar, yang suapkan aku..mama
Bila keseorangan, yang sentiasa di samping aku.. mama
Kata mama, perkataan pertama yang aku sebut.. mama!
Bila bangun tidur, aku cari.. mama
Bila nangis, orang pertama yang datang ..mama
Bila nak bermanja… aku dekati mama
Bila nak bergesel… aku duduk sebelah mama
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya mama
Bila nakal, yang memarahi aku… mama
Bila merajuk… yang memujukku cuma..mama
Bila melakukan kesalahan… yang paling cepat
marah..mama
Bila takut… yang tenangkan aku.. mama
Bila nak peluk… yang aku suka peluk..mama

Aku selalu teringatkan ..mama
Bila sedih, aku mesti talipon… mama
Bila seronok… orang pertama aku nak beritahu… mama
Bila bengang.. aku suka luah pada ..mama
Bila takut, aku selalu panggil.. “mamaaaaaaaa! “
Bila sakit, orang paling risau adalah ..mama
Bila nak exam, orang paling sibuk juga mama
Bila buat hal, yang marah aku dulu..mama
Bila ada masalah, yang paling risau.. mama
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mama
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . mama
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, mama
Yang selalu berleter kat aku.. mama
Yang selalu puji aku.. mama
Yang selalu nasihat aku.. mama
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk… mama

Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok… aku cari pasanganku
Bila sedih… aku cari mama
Bila berjaya… aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal… aku ceritakan pada mama
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat mamaku
Bila nak bercuti… aku bawa pasanganku
Bila sibuk… aku hantar anak ke rumah mama
Bila sambut valentine… Aku bagi hadiah pada
pasanganku
Bila sambut hari ibu… aku cuma dapat ucapkan Selamat
Hari Ibu mama
Selalu… aku ingat pasanganku
Selalu… Mama ingat kat aku
Bila..bila… aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. aku nak talipon Mama
Selalu… aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila…. aku nak belikan hadiah untuk Ibuku
ingatlah pengorbanan Mama….

Mama, Selagi hayat dikandung badan..Along akan sentiasa mendampingi mama, membelai dan menjaga mama hingga ke hari tua. along tahu kasih sayang yang along curahkan pada mama tak setanding kasih sayang seorang ibu kepada anaknya...Namun, terimalah keikhklasan along untuk menyayangi Insan yang mulia ini...

LOVE U FOREVER AND EVER MAMA...

TO ALL MY BELOVED FRIENDS.... HAPPY MOTHERS DAY!.. LOVE U ALL...


P/S : Hargailah Ibu kita. Credit to Azhad for the wonderful sajak.

10 comments:

uMMisYa said...

Begitu besar penorbadan wanita yang bergelar IBU ye..Salam...

MyDreamWeight said...

UmmiSya : betul sgt2.. mmg byk sgt pengorbanan ibu utk anak2..kaseh pun tak pasti samada kaseh buleh jadi macam mama kaseh..

Aziera Yazid said...

Sedihnya baca kisah mama Kaseh. Banyak ujian dan dugaan Kaseh dan mama ye.

Semoga hari-hari mendatang lebih menjanjikan kebahagiaan dan keceriaan untuk Kaseh dan mama Kaseh. Sampaikan ucapan Selamat Hari Ibu untuk dia ye.

Topsy-Turvy Mum said...

Kaseh...Allah sedang meningkatkan darjat Ibu kaseh disisiNya dengan dugaan sebegitu, InshaAllah...

sebak saya baca kisah Ibu kaseh.

AmY-AdLi said...

wawawaaaa...sedey sungguh daku membaca...
habes air mata mahal ku menitis.. haha..
oh oh.. nati ari ahad mahu copy entry yg ni la..
hikhik...

Mia-Ina said...

pertama kali membaca coretan ni, sebak pulak...entah x tahu kenapa...masa ni dh terkenang ibu sendiri..huhu

utk kaseh, semoga kuat smgt & didoakan semoga kaseh bertemu soulmate yg dpt menemani kaseh hingga ke akhirnya....jadikan pengalaman ni sbg 1 kekuatan utk ms depan kaseh akan dtg

MyDreamWeight said...

Aziera : thx..insyaALLAH akan kaseh sampaikan

Roxy : amin.. kaseh ada bgtau mama pasal kata2 roxy ni.. dia sedih.. thx dear...

Amy gedik : air mata mahal konon.. :P

Mia-Ina : insyaALLAH kaseh n famili akan cuba utk kuat semangat...mia pun kuatkan semangat ok..

Ibu Aqil-Aqilah said...

touching nya kaseh.. leleh Ibuani tau.. banyak tul pengorbanan mak pada kita kan.. dapatke kita membalasnya... ya Allah ampunkan lah dosa2 Ibuku... Amin

Nona Reena said...

hye kak long..nona tak tau name betol just read pasal ni pun dari blog ur sis..bolehkan kalay nona panggil kak long.???

cite ni mmg sedeyh habis..nona nangis even now nona kat office..merah ja mata ni dah..

happy belated mother's day to you too..<33333

MyDreamWeight said...

Ibu aqil Aqilah : mmg byk pengorbanan ibu kita.. moga allah ampunkan dosa2 ibu kita..


Nona Reena : panggil je kaklong..takper.. lagi mesra.. ermm masa type entry ni pun kaklong nangis gak..mmg true story yg kitaorg dah lalui..anyway happy belated mothers day to u too dear..