Monday, May 18, 2009

Happy Monday! -Weighing day 18/5/09

Salam ..
Hai kawan2 semua.. how r u today? dah start bz ker? maklumlah monday kan.. kebiasaan nya hari yg paling bz bg certain people..termasuk la saya tapi pagi ni nak share awal2 ngan kawan2 berita agak gembira bg saya.. well terkejut sebenarnya...
macam ni.. actually saya mmg dah niat nak timbang berat every monday n friday n akan saya postkan dalam blog ni..kalau terlebih rajin maybe rabu pun saya akan timbang tapi for the time being ni better monday n friday jek sebab bleh nampak perkembangan penurunan berat tu..bagi saya la....
so last friday saya timbang berat pagi2 macam biasa lepas mandi. ouk-ouk(buang air besor) semua saya pun timbang la.. and.. berat saya..122.5kg...

pastu kan.. hari sabtu aritu mama masak nasi carrot.. alahai.. ngan kambing masak beriani..n ayam masak merah.. aduhaii.takleh nak tolak wooo... ni la payah bila mama rajin noo masak.. hari sabtu baru2 ni saya g buat spa.... so pagi tu bgn da lambat..dalam kul 10 lebih..appointment ngan spa kul 12.. treatment tu sampai kul 4 lebih.. then balik2 lapar...so saya makan la nasi carrot mama tuh..ala2 nasi beriani gak rupa dia...pastu malam tu saya makan lagi ..ayookkk.. hati dah risau sebenarnya...dalam hati pk ni kompom berat naik ni.. pastu semlm lak.. pagi dah bgn then tido balik...sampaila ke petang..bgn2 lapar..tgk nasi carrot semlm ada mama panaskan..apa lagi..dahla tak makan apa..saya pun mknlaa nasi tu lagi...then mlm tak mkn apa2 just kacau adik makan french fries dia sikit... pastu bobom...

then macam biasa la.. pagi monday..kena timbang...lepas ouk2..mandi semua..saya pun timbang la.. jeng jeng jeng....berat saya...












116.5kg....... aikkk.... takkan la byk ni turun..byk tuu.. dahla belasah nasi 2 hari..so saya pun tak puas hati.. saya timbang lagi...



timbang punya timbang...akhirnyaa...















119.2kg......... waallaa.... yg ni dah 4 kali turun naik timbang n kompom berat sama..


so just nak share ngan kawan2.. during weekend ni saya dah turun 3.3kg... sungguh tak sangka tapi syukur alhamdulillah.. makan2 pun berat turun jugak.. so rasanya kita kena makan jugak utk turun berat badan....

saya sebenarnya ada satu plan.. tapi taktau ok ke tak..so kalau anda ada idea nati bgtau eh elok ke tak plan saya ni..
macam ni.. saya kan ada Herbalife n Jus Dietmate 5 kan.. so bila saya tgk kotak2 jusmate saya ni rasa tak sabar nak makan pulak.. so weekend baru2 ni masa dok blog hopping saya terjumpa satu blog ni.. dlm tu ada letak menu or cara2 nak mkn JDM dgn cara yg betul.. so menu dia kata...



*credit to Nazha for the Pic.


kalau nak tgk dgn lebih clear klik kat gamba tu eh... ok kat situ ada diberitahu....cadangan aturan minum JDM 5 ni.. so saya tergolong dalam Diet2 ( berat melebihi 100kg..) ok saya ingat nak follow menu tu tapi dgn cara saya sendiri.. cam ni..

breakfast - Ambil separuh dari pemakanan biasa (saya plan nak amek Herbalife shake mcm biasa)

Lunch - Tidak mengambil mknan tghari gantikan ngan JDM 5 ( okay saya follow yg ni )

Petang - 6-8pm - ambil separuh dari pemakanan biasa ( kena amek dinner.. since mama salu masak sedap so buleh makan jugak cuma mkn sikit je cukup) or maybe buleh amek shake jugak..

Malam - ambil JDM before tidur.. ( rasanya takde masalah kot)


then pastikan minum teamix n air secukupnya... so apa pandangan anda semua wahai kawan2ku?

saya ingat nak cuba dalam 2 hari dulu... hari rabu nati saya timbang n tgk progress camne eh..kalau macam tak ok je..then saya follow routine macam biasa la..habiskan herbalife dulu.. :)


p/s : seronok tgk kawan2 lain dah turun berat...



8 comments:

aRe_uDear said...

kaseh ayu pun tgh nak torai diet nih.. b4 kawen 5o jer pas kawen selera makin bertambah2 nmpaknyer.. nmpak makanan sumernyer sodap laa nie dah 58 trus wakakaaa tatutnyerr diet3x.. nak torai t..

MyDreamWeight said...

ayu : ayu nyer ideal weight baper eh? biasalah tu kalau pas kawen kita masak utk hubby..ngan kita2 sekali berselera mamam.. kalau tak mkn tak besh lak kan tak teman hubby mkn..anyway kena control je kot.. namo lebih2 tau...nati bulat..hubby jeling lain nati...org laki ni bukan leh caya sgt.. hehehe

POSH76 said...

insyallah ko leh buat nyer..but try to limit ur non healthy food....

Missy_Reen said...

Kaseh, Jus mate 5 tu berapa harga dia ye atu pakej? Mahal or cheaper dari herbalife? :) saje nak tau

MyDreamWeight said...

Posh : orait dear.... insyallah akan dikurangkan junkfood semua tuh..

Reen : Jusmate tu kalau sekotak non member RM200, kalau member 150.. masa kaseh beli arituh jadi member RM450. sekotak kalau ikut diet dia patut leh kurang 6kg.. tapi kaseh baru nak try.. tapi kan reen..dari segi taste.. kaseh suka HL lagi..cuma yg lecehnya HL ni byk step.. JDM tu satu paket je kena mkn..

Nona Reena said...

weheee..congrats kak long...mwahhh mwahhh..heihihihi..tapi kan yg kak long nak nona naikkan tu eermmmm boleh..tapi bgi tips supaya tak muncit byk sgt...

Mia-Ina said...

wah..kaseh dh mula JDM5 ye...xpe..xpe..pepun kaseh gunakan..yg ptg kena ikut aturan...workout ptg k....selamat berdiet dgn sihat kaseh

Rindunya..dh lama x jenguk blog kwn2x lps balik kem!

MyDreamWeight said...

Nona : thx dear...

Mia : rindu mia jugak...:)