Tuesday, April 21, 2009

Diet History 3

Salam.. Morning.. moga hari ini lebih baik dari hari semalam..
saya nak sambung citer semlm.. sebab cpt abih citer sejarah silam ni cepatla saya citer progress diet saya.. :) which is ..`none` actually i havent started laaa..waa byk dugaan...

okeh back to my story.. lepas grad uitm tu.. balik kl frust giler and nekad nak balas dendam.. i diet..masa tu dok minum teh diet..yg berak2 tu.. tapi tak larat nak tahan asyik ke toilet je.. ada la sebulan lebih dok minum teh tu n mmg ada kurang tapi jenuh la nak melayan..kalau takde activitylain nak buat kat umah tu takperla.. ni asyik cirit birit je.. then saya stop minum sebab nak sambung belajar. Masa tu ada rezeki nak sambung study kat US. so terhentilah diet saya.. masa tu tahun 1996. Masa kat sana tu ada niat nak diet jugak tapi terlalu bz ngan study so takde terjaga sgt.. mmg nak dijadikan citer kot.. start diet pasal lelaki... ermm.. saya byk berkenalan ngan lelaki melalui internet...biasalah da study jauh2..n masa tu mmg tgh hangat chatting IRC semua tuh..so mmg ramai la kenal..bila dah chat..dah suka.. mula call.. n mula suka suara kita..cara kita..hati kita.. pastu bila dah hantar gamba terus hilang..senyap seribu bahasa.. ermm byk kali gak la kena macam tuh..bak kata ika.. nak kata dorang hensem sgt pun tidak..tapi memilihnya masyaALLAH..lagak macam diri tu anak raja ensem..
so antara ramai2 yg kenal n suka kat kita konon2 tu.. ada la sorang tu yg maybe ikhlas sayang n sukakan saya.. and saya pun mmg sukakan dia.. tapi cinta jarak jauh.. masa tu saya masih di US.. dia kat jepun..so penghubung cinta kami thru email n chat n calls je.. ngan dia ni awal2 saya dah bg gamba... so nak suka.. suka la..taknak suka sudah..
1st time dia dpt gamba dia terkejut gak kot sebab dalam gamba tak segemuk yg saya describe diri saya.. saya mmg agak fotogenik kadang2.. nampak comel kat gamba tapi hakikatnya tak comel mana pun.. ok tapi pastu dia kata..dia suka saya..sayang hati budi saya tapi dia cuma mintak satu je.. jgn gemuk sgt..kuruskan badan kalau betul2 syg dia.. maka dari situ bermulala lagi sekali episod diet saya.. kat US mmg macam2 program diet.. ngan slimming centre dia la.. so saya start ngan ada satu diet yg berkonsepkan food.. kalau tak silap nama dia ASPEN diet..taktau ada lagi ke tak diet tu..dah kat tv dorang kat sana macam2 promo diet.. tapi saya tak kuat semangat..saya beli mahal2 tapi stop separuh jalan.. then saya cuba g slimming centre kat san.. disebabkan tpt dia jauh nak pegi ..saya stop gak sebab malas... semuanya salah sendiri..
masa study dulu saya ada buat part time job.. after class sampai kul 6 ptg saya kerja..nak tau kat mana? ermm DUNKIN DONUTS.. alahaiii.. leh bygkan tak.. nak diet tapi keja kat sana.. tapi nak cari pocket money nyer pasal.. keja je la... kat situ je ngan donutnya..cookies nya.. adoiii..taktau nak citer camner... dalam masa yg sama.. salu gado ngan bf ..semua ada kena mengena ngan badan...dia salu nak tau progress diet macam mana.. n finally lepas grad.. saya tak terusbalik malaysia.. stay sana n saya buat double kerja.. siang sampai malam.. siang saya kerja di Dunkin Donut.. malam saya keja di Thai REstoran.. keje kat Thai restoran ni la yg buat badan n berat saya turun. sebab keja kat sana tersangat la penah.. tak sempat nak duduk pun.. so saya dapat la achieve berat 69 after so longg maintain ngan 80 plus..
then tiba masa saya balik M`sia masa tu akhir tahun 1999.. 1st time jumpa kekasih hati.. masa tu badan agak chubby tapi takde la gemuk sgt.. so Dia agak terkejut jugak la.. sebab masih gemuk di mata dia.. tapi masih buleh menerima saya sebab dah syg.. so perhubungan kami berterusan. Sementara nak dapat keja..saya duk kat umah je.. alahai.. tau2 la kalau dah stay kat umah.. dah 3 tahun tak balik tak rasa masakan mama..so dok mkn je la..hari demi hari badan semakin naik.. bf semakin tension tapi masih sabar...alhamdulilah.. then saya dapat keja..masa ni badan dan start naik balik..taktau la pasal apa..tension ke? ntahlah. so masa kat tpt keja ni la yg macam2 jenis produk diet saya mula cuba..semua disebabkan nak jaga hati bf... kena kuruskan badan jugak.. so dari sinila mulanya mimpi ngeri saya bersama ubat2 diet.....
Anda sebutlah ubat apa sekalipun..saya dah penah try..ubat buang lemak yg pil biru? yg bila membuang tu kuar minyak la...pil yg harga rm10 sebiji? pun dah saya try.. duramine..ionamine..bapak segala mine semua dah try.. sendayu tinggi? leesa formula..u named it.. saya dah try semua.. tapi kalau takat try tapi tak sungguh2 pun tak guna kan..jamu original..utk kuruskan badan.. ermm dah try.. jamu dari indon la dari mana2 la..semua dah try..malas nak sebut..buat sakit hati je nih..
pakaian dalaman wanita? corset? CRONY? BEAUTIFUL? apa lagi ntah nama da lupa..ermm semua dahh ada.. saya sanggup berhabis ribuan ringgit semata2 nak beli satu set pakaian dalaman yg masa tuh menjanjikan badan yg slim.. semua kerana cinta..kerana sayangkan bf.. mesti kuruskan badan demi nak jaga hati dia..tapi.. ermm badan tak jugak capai yg dihajati..
masa berlalu ngan begitu pantas... 2002 kami bertunang.. 2003 berkahwin.. alhamdulilah bf saya dan dah jadi suami masa tu masih lagi menerima saya walaupun gemuk..dgn harapan takper..lepas kawen leh sama2 diet..sebab badan dia pun mudah naik gak tapi takde la gemuk..
awal perkahwinan semuanya ok..tapi saya masih teruskan diet saya.. erm makan jamu tu la jamu ini la..Merit la perit la..saya even masuk SlimWOrld & KeepSlim, ala yg amy mastura ngan raja azura pegi tu.. pun saya dah try..bayar beribu2 utk slim..dipendekkan citer..perkahwinan kami cuma bertahan selama 3 tahun.. saya diceraikan atas sebab badan saya gemuk..suami tak happy..tak puas hati badan saya tak slim2.. suami tak puas seks.. n dia dah ada perempuan lain yg lebih cantik n slim... utk adik2 yg masih bujang diluar sana.. ini hakikat eh dik..mmg kita kenaaaa jaga badan demi keharmonian rumah tangga, esp bab seks ni.. kalau gemuk sgt susah badan nak lipat2 nak try macam2 position.. maybe itu yg exhubby saya nak dulu.. TETAPI...
bg saya kalau kita ikhlas dan jujur menyayangi pasangan kita..sama dia gemuk giler ke..kurus giler ke.. jongang ker.. botak ke..boroi ke.. kita tetap akan menyayangi dia kan.. sebab paras rupa ni bleh berubah2..kot dah tua gemuk takkan dia nak ceraikan jugak kan.. yg penting hati budi dan kasih sayang yg kekal abadi.. tapi nak buat macam mana..dah exhubby tak pk macam tuh.. dia pkkan kehendak nafsu dia..so dia dapatlah apa yg dia nak.. well saya tak sesal pun dengan apa yg terjadi..maybe sebab dah mmg jodoh saya ngan dia tak lama.. lagipun ALLAH maha besar kan.. setiap yg berlaku ada hikmahnya..so biarlah dia ngan kehidupannya bersama isteri barunya yg cantik slim tu.. dan saya? yaa saya akan berubah..kali ini bukan utk org lain tapi utk diri saya sendiri...insyaALLAH..
ok ya..perkahwinan kami tidak dikurniakan cahaya mata..maybe sebab saya gemuk so susah nak conceive..tapi ada hikmahnya jugak takde anak bersama ex..kalau tak lagi susah... tapi saya mmg sukakan kanak2..mmg teringin nak anak sendiri.. maybe ada rezeki saya nati kan.
Lepas divorced hidup saya agak tak tenteram sgt.. saya pun taktau macam mana badan saya buleh cepat naik macam belon..maybe sebab tekanan ngan macam2 masalah.. ada org kalau ada masalah badan susut tapi berlainan pulak ngan saya..badan makin NAIK!..
saya divorced awal tahun 2007.. selepas tu saya berhenti kerja sebab tak tahan asyik dok menangis je kat ofis.. last2 benti je keja..dok umah tak campur org..rasa2nya ada la dekat 6 bulan macam tuh..sampaila saya mampu kuatkan semangat saya balik barulah saya mula kerja dan mulakan kehidupan baru..masa tu ada niat nak kuruskan badan..tapi saya buat ngan berpuasa.. jadi berat badan turun naik..sampaila kalau tak silap bulan 8 thn 2008 saya mula terbaca tentang HERBALIFE.. bila baca testimoni org..ramai yg berjaya.. maka saya pun nak la mencuba.. and i did... siap jadi member lagi.. sebab ngan harapan nak teruskan ngan program tu..tkde niat langsung nak bisnes2 ni....yg penting mmg nak kuruskan badan.. saya follow diet HL and alhamdulilah..mmg nampak perubahan.. TAPI.. lepas tu masuk bulan puasa.. saya stop..kononnya lepas raya nak start balik.. tapi haram... sudahnya..sampai ke hari ini saya tak sambung2 balik program tu.. balance susu HL tu ada lagi ni ha.. maka sejak tu badan saya naik ngan membuak2..seluar2 jeans dah tak muat.. baju2 dah muat..perut makin besar da macam org ngandung la rupanya..mmg senang kata..sgt hodoh..n saya tak penah mencapai tahap kegemukan spt sekarang ni sepjg hidup saya.. kaki dah mula sakit2..ya allah taktau nak describe macam mana.. mmg da GEMUKKKKK sgt.. dah tiba2 timbul kesedaran.. ya allah umur aku dah nak masuk 35 ...mcm2 penyakit senang nak datang....dan utk pengetahuan anda semua.. saya dipertemukan ngan seorang Hamba Allah yg jiwanya sgt penyayang dan ikhlas menerima saya seadanya... dan insyaALLAH kami akan berkahwin pada tahun depan.. jadi satu lagi keinginan dalam diri saya..
saya nakkan my wedding dream.. yerla..masa kawen dulu semua famili yg uruskan..pastu masa tu gemuk..pakai baju kawen tak lawa.. so kali ini saya teringin nak pakai baju cantik2.. ikut pilihan saya..saya MESTI kuruskan badan.. takde alasan lagi dah.. nak abadikan gamba2 kawen kat dinding umah.. haha.. mudah2an kan.. tapi yg paling penting..saya teringin nak anak sendiri.. jadi mmg kena kuruskan badan..kena sihatkan badan.. ermm besar impian saya ni kan..
mudah2an tercapai la hendaknya..insyaALLAH.. (p/s : my future hubby tak kesah badan saya gemuk ke kurus..dia terima saya seadanya...)
jadi... anda dah baca kisah hidup saya dan diet saya kan.. mmg secara kesimpulannya..saya yg bersalah..sebab TAK KUAT SEMANGAT.. tapi setelah saya baca blog rakan2 yg da berjaya..bersemangat saya utk mencuba jugak.. hopefully misi transformasi 2009 ini akan berjaya bersama semangat dan dorongan kawan2... amin...
OK.... lepas ni kita mulakannnn satu harapan satu tujuan..satu impian... :)

17 comments:

ibuani said...

Kaseh.. sabar ye.. tersentuh hati baca ur story.. xper yg penting hati.. buat apa pening2 fikir lelaki yg x suka kita.. insyaallah akan ada lelaki yg betul2 jujur & ikhlas ngan kita.. Allah swt x kejam.. mcm akak ni.. he.he.. tapi tuk kesihatan kita perlu lah buat sesuatu... & buat hubby makin sayang.. xyah kurus2 sgt.. sedang2 ok dah tu.. good luck..

MyDreamWeight said...

Ibuani : kalau diikutkan cerita pjg dia lagi sedih..tapi benda dah lepas kan, biarkan berlalu.. mmg impian nak sgt badan yg kurus..mmg betul cakap ibuani..utk kesihatan kita.. bakal hubby kaseh tak kesah sgt kaseh gemuk tapi..lelaki kan kak.. belum kawen yela kata syg cinta semua bagai..tak kesah badan gemuk tapi sok dah kawen jadi lain pulak.. nati jadi alasan badan wife gemuk utk cari lain.. :P apa2pun tima kasih eh ibuani..atas dorongan n semangat..

ibuani said...

Kaseh, dulu berat ibuani before kahwin 38 - 42kg jer.. tp bila kawin trus melompat ketangga ter atas..(70-75kg).. masa mengandung pernah sampai 92 kg..ish if ingat2 seram tau..but now dah 70kg back.. setakat ni Huby x complaint apa2.. but Ibuani tau.. if kita sendiri pandai jaga body pasti dia lagi sayang kan..ibuani tgh fight unk dptkan weight yg ideal.. dlm 55kg.. (boleh ker??) yakin boleh... kita boleh..

Zulaikha said...

laaaaa kak kaseh..
menitik air mate ika membacenye..
ika ingat couple biase jer..
ghupenyeee dah pernah kahwin..
huhu..

gewd to hear skrg ade peganti..
ika doakan akak, muge kali ni kekal hingga ke akhir hayat..AMIIN..

chaiyok kak kaseh!!

Ayu Hussain said...

Hai Kak Kaseh..

Sabar tau.. Cubaan diet kita sama je kak..
Dulu ex boy AYu pun nak ayu kurus gak.. bertahun2 dia tunggu.. Tp last2 kitorang break gak.. Alasannya Ayu gemuk.. Hmmm.. apa2 pun, Ayu harap usaha akak akan berhasil. Amin..
Chaiyok untuk pengguna2 Herbalife..
:D

MyDreamWeight said...

Ibuani: 55kg target weight eh ibuani? pasttiii bulehh..yakin buleh... pas dapat dream weight kita buat gathering...heheh

Zulaikha : akak doakan kebahagiaan ika jugak.. kita slimkan badan kita pastu kita show off satu dunia yg kita buleh..hehe ni berangan ke betul2 eh? pasti buleh kan ika kan..mintak2 semangat akak kuat...phewww..

ayu : tu la spt yg akak citer tu...kita jgn diet utk org dik..leceh.. bila ditinggalkan ..rasa sakit ya amat..sebab terasa pengorbanan kita tak dihargai..so moralnya kita diet utk diri sendiri...akak doakan kejayaan ayu utk dapat dream weight..amin..

atud said...

kak dream..
sedih + takut lak lepas baca story akak ni.. huhuh.. sbb atud ni overweight, hubby lak underweight.. bila akak cite pasal bab rumahtangga ni, rasa takut lak hubby atud pun akan fikir bende yang sama mcm exhubby akak...

apepun, akak kena kuatkan smgt sbb akak kena pakai baju yg cantik2 masa nikah n sanding nanti ok?

cik adek manes said...

akakk.. !
sedey le bace..
alhamdulillah akak dh kuat semangat skang..
dh ade pengganti pon..
muga bahagia owez hoke..
jum kite fit sesama..

dlu me pon cam akak gaks, memcm ubat dh telan.. mmg kesannye pas stop bdn akan mendadak naek.. skang diet secara sehat, no ubat-ubatan.. feel much better.. gpon kite wat utk diri sendiri, bkn atas paksaan..

me yaken akak buley.. !! chaiyokkk, chaiyokkk.. !!

diannazainodin said...

Kaseh..layan btol citer awak nie..tp slalu dgr org ckp..org chubby nie suara sedap...hehe..ye ke?

Hopes kaseh seronok dgn kehidupan akan dtg..kalau dh bakal suami boleh terima seadanya..x perlu terlalu teruk nk kecikkan..cukup sekadar..menjaga makanan agar sehat dan x dihinggapi penyakit..

MyDreamWeight said...

Atud : Alam rumahtangga kita kena bersedia ngan apa jua kemungkinan.. mmg kena kuat sgt semangat. lagi satu rasanya kita kena creative dlm umahtangga..maksud akak .. ada je idea baru utk maniskan hubungan..jgn la risau sgt..akak doakan kebahagian umahtangga atud.. amin..

Cik Adek Manes : tima kasih bg akak semangat.. actually citer2 akak tuh utk adik2 yg bakal menempuhi perjalanan hidup yg macam akak..bg kuat semangat sikit..apa2 pun dulu masa akak tgh down..akak salu pk.. `ada org lain yg lebih susah dari aku`.. so aku kena bersyukur..`` itu je dalam kepala akak dik..n alhamdullilah akak survive skang..


DIana : haha betulll... org chubby ni ALLAH anugerahkan suara yg sangatttt sedap...hehe tu yg kadang2 ramai tertipu ngan suara aii ni.. sore masyuk tapi badan comel.. tapi biarla org nak kata apa..dorang jeles tu muahahah..

Azimah@Melati said...

I WISH YOU GOOD LUCK KAK KASEH..HOPEFULLY YOUR DREAM WILL COME TRUE...YOU CAN DO IT.....

Azreen said...

Salam kaseh..

Terharu lak baca kisah diet kaseh nie...sabar yer..teruskan usaha mesti boleh berjaya..kaseh kena buktikan kat diri yang kaseh boleh dapat berat ideal tu...tak ada apa yang mustahil,yang penting semangat mesti KUAT!..sebab proses diet ni bukan makan masa sehari dua..macam2 dugaan n cabaran..Reen pun lepas kahwin badan naik rasa macam susah sangat nak diet..semua usaha gagal..sekarang nie reen diet sihat tanpa apa2 ubat..cuma kawal pengambilan makanan n pastikan mesti bersenam secara berterusan...

Ok..selamat berusaha Kaseh!!!!go go caiyok!

HoNEybUneE said...

Hurm...sedihnyer...p saya paham sbb skrg pun saya ngah berusaha diet nih. Overweight seh... P hubby x pernah kater aper2 walaupun dah masuk 8 taun kawen. Dari awal kawen sampai skrg tak pernah rasa lg dah berat masa sblm kawen. Hubby kater takpe...asal sehak walafiat takde penyakit sudah. Kalau tgk saya sedih bile ader orang cakap saya gemuk la haper la hubby mesti cakap " Takpe maa...cakap ke orang yg kater mama beso tuh, husband saya kater dia suker yg besor2. Peti air besor, Mesin basuh besor, of course la wife nak yg beso gak. Kurus2 tak sedap!" hehehehehe......sbb saya jadik camni pun sbb beranakkan putri3 dia. Semua atas hati kiter, kalau kiter btul2 nak sure blehnyer. Dulu lepas saya beranak no2 berat saya 75kg! masyaAllah bayangkan dengan tgi saya...dah jadik cam giant! p lepas tuh saya sambung belajar, time tuh aktif sukan semua jog petang2...alhamdullilah turun 62kg. Sampai balik kg abah kater along tak cukup duit ker duk dnung? hahahahha...p lepas abis blaja tuh start kejer start naik balik p duk 62kg -65kg. Sampailah pregnant utk no3...sblm beranak tuh 89kg! Ngeri sangat...lepas bersalin jadik 72kg. Resign kejer ikut hubby pindah naik 7kg in 2 month!!! what??? sedar tak sedar time tuh nak bangun tak larat slalu jer sakit kaki nak berdiri. Timbang hah engko 79kg!!! Start dari tuh saya pesan kat hubby tolong tegur kalau tgk saya makan banyak, hubby tegur la...kalau nk makan sure dia cakap, maa...kalori tgi tuh...itu la ini lah...hehehhehe...pastu dia daftarkan utk gym 2kali sminggu utk saya...Alhamdullillah 2 bulan dah turun jadik 72kg...n still akan diturunkan hingga ke angka 6. Sbnrnya atas kiter jer bab2 diet nih kan? bukan tak leh stop makan pun...biasalah dah jadik wife...mummy...tgk makanan tak abes tuh sayang la haper la. Boleh jer sbtulnyer buang jer...skrg saya buat kalau hubby nak masuk kejer malam saya akan bekalkan dia semua lauk2 dan nasik yg lebih makan tengahari tuh walaupun saya dah masakkan lauk lain untuk dia untuk makan malam kat tmpt kejer....hehehehhe...ok ah...GOOD LUCK!!! for us

MyDreamWeight said...

Azimah : thanx a lot dear..kalau akak capai dream akak ni..kita g makan besar..

Azreen : IsyaALLAH..akan kaseh usahakan..tapi kan..sebenarnya lum start lagi nih...ada je halangan...tapi akan dimulakan diet ini dgn kadarsegera

HUneybunee : syukur honey dapat hubby yg memahami..thanx eh dear atas sokongan..smooches..

Aziera Yazid said...

Kaseh,

Belajar kat US dulu kat mana? Ntah2 satu batch kot. hehe

Anyway, good luck in losing weight ye. All the best. Semoga kita sama2 kurus nanti.

Thanks for dropping by my blog. Keep on writing ye!

MyDreamWeight said...

Aziera : dulu kaseh kat Oklahoma. Aziera kat ner eh.. kaseh doakan aziera kurus gak nati.. all the best dear...

Cik_Nomi said...

hmm..speechless jugak.. er.. kali ni k kaseh mesti betul2 kuatkan semangat k..

ps: baru nak baca older post k kaseh..huwu