Monday, April 20, 2009

Diet History 2

salam
sambungan yg tadi...
ok kita mulakan dengan zaman muda2.. zaman sekolah.. masa zaman sekolah ni badan takde la gemuk sgt.. kira sedap2 la.. so takde kesah sgt nak diet..tapi masa anak dara kan mak kita ofcos la concern terlebih..nak anak dia slim ..so dia yg tolong jaga... masakkan steam fish n carrot.. mmg mabeles la masa tu.. menten je..tapi pastu agaknya dia dah malas..maka stop la diet ku sekejap..
after SPM.. sementara tunggu nak sambung study tu..biasalah dok umah.. mama masak.. kita makan..pastu takde menda buat..lepak2 tido.. kat situla mula naik badan..sampaila dapat masuk Uitm..pastu bukan dekat..nun kat sabah.. jauh ngan famili..balik pun bila cuti semester panjang je..so kurang la makan masakan mama n arwah nenek.. ( arwah nenek masak mmg la tip top- dulu dia chief cook kat istana)..so bayangkanlah.. betapa sedapnya dia masak.. :)
ok back to our diet story..kat Uitm sabah ni... masa tu tahun 1992..kolej kediaman ngan class sgttt jauh.. nak g class hari2 kena naik tangga. class kami nun di atas bukit..badan masa tu dah mmg chubby tapi takde la gemuk sgt kot.. kot la.. so kira hari2 turun naik tangga tu... kalau ikutkan dah patut turun badan kan..tapi tak.. kenapa? sebab ngader2 takmo makan kat dewan mkn.. makan kat cafe... hari2 mkn menda berminyak..weekend je lepak kuar.. makan fastfood semua tuh..so manalah tak naik badan...sebab tu la takleh nak slim2.. mmg takde inisiatif langsung masa tu nak kuruskan badan.. relax jer..
then one day saya dikenalkan ngan sorang lelaki.. kawan punya kawan terus jadi bf.. dipendekkan citer.. masa saya final year nak dkt exam plak tuh, saya ditinggalkan.. dia ada gf baru yg sgttt cun.. kurus slim. padahal masa tu dia dah janji nak bertunang la semua tuh..then saya balik kl saya nekad nak kuruskan badan.. dlam hati tu rasa sakit sgt2...maybe sebab saya gemuk..tak cantik dia carik lain..dari sinilah bermula episod saya nak kuruskan badan....

to be continued.....

8 comments:

Mia-Ina said...

salam dik, menguruskan berat badan ni perlukan disiplin & kecekalan. Jgn cakap je....tindakan hrs selari....Jgn buat sebab nak lelaki suke kte sbb kurus...biar le klu kte kahwin t, lelaki suke kte seada2nya...even kte gemuk.Lelaki yg baik melihat dasar hati, br kekal selamanya..But, keep on to be slim for healty ye dik...salam memulakan perjuangan

MyDreamWeight said...

Mia-Ina : thanx kak atas nasihat itu.. mmg kaseh akan ingat sampai bila2..sebab mmg betul pun cakap akak... jgn buat kerana lelaki tapi buat utk diri sendiri... sebb kaseh ada pengalaman kak..nati kaseh sambng citer yg tak berapa sedih tapi meninggalkan kesan yg amat mendalam dalam diri kaseh ni ha.. thnx sekali lagi eh kak..

Zulaikha said...

salam kaseh...

ckp psl lelaki ni kan, jujur laa sy ckp sy start diet + bloging pun lepas sy ditinggalkan...5 months ago sy telah ditinggalkan, dan sudah 5 months sy berdiet!!

tp bukan kerane pempuan lain laa, dia cume dah tawar hati ngan sy...so, sy assume die tawar hati sbb sy ni tak slim dan tak cun (mcm ex dia yg mcm model muslimah)...dan sy assume dia nak cari yg better dr sy...dan pertambahan kepada kekuatan die untuk meninggalkan sy adalah, family dia tak suke (reject) sy dgn hanye menengok GAMBAR sy di dalam fon tanpa berjumpe!!!sedeyh kan?org judge kte on fizikal tanpa nak kenal kite dulu...padahal dorang tak sedar, anak dorg tuu bukan nye sempurna mane...kemetot jer...HAHAHA...

mungkin kak mia salah faham...tak semestinye kerane lelaki kte nak berdiet...kte dah terkene, jadi kte mestilah berubah kaaan..tak dpt dinafikan, kerane lelaki punca kte nak start jadi cantik, lawa, slim dan sebagainye...even org kurus pun buat mcm2 untuk jadi cantik sbb lelaki..nak lelaki pandang, nak jd attractive, ade tarikan n bla bla bla...itu fitrah perempuan..

punca ialah punca, tapi niat tuu yg kne betul..kerana ALLAH, kerana nak sihat...ingat tuu..

ade hikmah di sebalik perpisahan..tanpa perpisahan, kite takkan berubah..jika kite tidak ditinggalkan, kte kekal seadenye...kalu lelaki tak tinggalkan kte, sampai bile pown kite tak sedar diri kte ni siape..betul tak?

xpelaa kaseh..u juz set in mind, dia tak layak untuk u...u deserve better...

gewd luck and all the best...

MyDreamWeight said...

ZUlaika : betul ckp ika..ada hikmah disebalik apa yg terjadi kan.. apa2 pun we deserve better :)..

Gorjes Ke?? said...

Hai kak kaseh, I know your blog from sis bim's. saya tgk kak kaseh ni kurang willpower, buat separuh jalan. Saya cadang jangan berubah drastik sangat nanti cepat letih & boring.. buat step by step tp bermakna. I was a chubby girl jugak before. Dgn tinggi 150cm berat 63 tuh..time sekolah takde bf dan sedar diri tak layak minat2 org nie huhu

MyDreamWeight said...

GOrjes : thanx for dropping by.. tu la bim kata lepas entry dia tu kak kaseh sure glamor kejap ahaha.. anyway betul ckp gorjes.. akak mmg kurang willpower.. kalau kuat ni da lama slim da nih :)

Gorjes Ke?? said...

meh join club kita akak..ramai dah lose weight slowly bur safely :)

MyDreamWeight said...

gorjes : haa jap2 akak g blog gorjes.. camne tu nak join club?..