Wednesday, February 1, 2012

ALL ABOUT TIMETABLE!

Salam,
Tahun 2012, si Kakak nak exam UPSR, tapi lagak mcm takde peksa besar langsung, sudahnya maklong takde option lain melainkan buat timetable utk mereka bg ada system belajar sket.. kalau tak.. kita dok tgk tv..dorang pun sama leka dok tgk tv gak... bila dah buat timetable camnih ..hopefully dorg leh follow.. si adik ok lagi dok refer ngan table nih tapi si kakak.. bila suh belajar time tu la ngantuk la..nak makan la.. gerammm jer....





yg ni lak pokok solat... dah lama nak suh kanak2 kat rumah refer p0kok ni utk jaga solat mereka tapi den tak terbuat2.. so kali ni den bg sorg satu pokok solat ni.. bg dorg jaga solat masing2.. yg ni jadual utk seminggu jer.. so tiap2 minggu kena bg pokok lain..






dah pesan kat dorg.. kalau solat tepat pada masa.. tak ponteng..kalerkan daun pokok tu hijau.. kalau terlepas solat , lambat solat..kalerkan kuning.. yg buah2 tuh kalau ada buat baik dalam satu hari kalerkan merah... bab kaler buah merah ni kan masa den dok terangkan menda ni kat si adik..dia ngan laju je jawab ``ohh adik selalu buat baik... tiap2 hari adik buat baik..adik buatkan maklong air, amekkan maklong barang`` .. haha kantoi dia jadi assistant maklong bila kat umah..



so sambung citer pasal pokok.. den ckp kat kanak2.. pokok sapa penuh dgn daun yg cantik..maklong kasi duit...ngeee.. salah tak cara den tuh? ermm...ok la kot kan..









9 comments:

shahdiana said...

untuk budak-budak lagi kira okaylah tu...kita yang dewasa pun bila ada ganjaran baru nak buat sesuatu keje kan...

InaAchik said...

baiknya mak long...
alhamdulllah, didik anak2 tentang solat dari kecik... tahniah mak long.

#miss u 2 darling

Cik Wanie Ghani said...

uish bz tue kak Kaseh,
hihihihi

miss u kak

yad'z said...

dulu time ajar budak tadika, ada ajar dieorang buat pokok solat tu... sayang betul, pokok tu tak cantik, sebab jarang solat.. =(

lily lotus said...

baguslah maklong ni. nak copycay boleh hehe, tapi anak ly baru standard 1 :D

ibh_sue said...

Aslmkum Kak!
Alaaa lama x masuk sini..rinduu tau..Hehehe.. Bagus betul la maklong dia org ni tau. Bertuah dia org tu semua. :)

Dinas Aldi said...

Salam Kaseh. Saya nak ucapkan salam Aidilfitri & maaf zahir batin :)

Azian Elias said...

asssalam..

salam kenal di sini pulak..

[PCL] said...

salam dari PCL...ank2 sy pon cmtu gak, banyak je alasan dorang bila suruh ngaji or study..